• Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare meddelar att de satsar på att få upp undersköterskornas löner i årets avtalsrörelse.
Fria Tidningen

Kommunal satsar på undersköterskorna

Löneökning på minst 1061 kronor i månaden för undersköterskor och minst 661 kronor i månaden för övriga yrkesgrupper. Det är Kommunals krav inför lönerörelsen 2016.

I måndags växlade många fack- och arbetsgivarparter krav med varandra inför avtalsrörelsen 2016 och LO:s största fack Kommunal kräver högre löneökningar för undersköterskor än övriga yrkesgrupper.

– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares. Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett uttalande och fortsätter:

– Konsekvensen blir att det i Sverige 2015 faktiskt värderas högre att ta hand om maskiner än om människor. Det är en värdediskriminering som inte är acceptabel.

Satsningen på undersköterskor innebär att andra lågavlönade yrkesgrupper inte prioriteras, men Lenita Granlund säger till Sveriges radio Ekot att andra grupper kommer att prioriteras så småningom.

– Det här är ett sätt att börja och bryta igenom att få upp en värdediskriminerad grupp, men vi måste givetvis prioritera även andra grupper framåt och det kommer vi att göra.

Arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting säger till Ekot att de vill få till sifferlösa avtal utan centralt angivna nivåer för löneökningarna. Om det finns extra pengar till undersköterskor kan inte Heléne Fritzon, ordförande i förhandlingsdelegationen, säga.

Förutom löneökningar vill Kommunal driva frågan om rätt till heltid i nästa års avtalsrörelse.

– I Kommunals yrken har färre än hälften heltidsanställningar. Att så många deltidsarbetar leder till att många har svårt att försörja sig under yrkeslivet men också som pensionär. Därför är det så viktigt att införa heltid som norm, säger Lenita Granlund.

Fakta: 

Kommunals avtalsrörelse:

De innevarande kollektivavtalen med SKL och Pacta går ut den 30 april 2016. De omfattar cirka 355 000 anställda inom yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare.

Samt personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter m.fl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bränder på asylboenden ökar igen

Efter en lugnare novembermånad har bränderna på asylboenden återigen blossat upp. Flest bränder var det i oktober, då var det 13 stycken.

Fria Tidningen

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu