• Polispatruller kontrollerar legitimation vid stationen Hyllie utanför Malmö på torsdagen, efter att regeringen beslutat om tillfälliga gränskontroller.
Fria Tidningen

Många MP-ledamöter vill ha gränskontroller

Regeringens beslut att införa gränskontroller förvärrar situationen för flyktingar. Det säger Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet som kritiserar det egna partiet. Men många miljöpartister stödjer beslutet, visar Fria Tidningens rundringning.

I torsdags fattade regeringen beslut om att införa inre gränskontroller med legitimationskrav efter en förfrågan från Migrationsverket. Rasmus Ling, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet, menar att det är problematiskt av flera skäl.

– Det pratas om kapacitetsbrist, det finns kapacitet men nu blir det ansträngt i Malmö när de som vill ta sig vidare förhindras och blir fast där eller i Danmark. För det andra går det betydande resurser från polisen. Att fatta ett sådant beslut utan att utreda vad det innebär först är märkligt.

Han säger också att det spär på motsättningarna i samhället.

– Det går tåg var tionde minut med cirka trehundra passagerare plus att de kollar bilarna som kör. Polisen kan inte göra ordentliga kontroller utan måste göra stickprovskontroller. Vilka kollar de då är frågan? Det riskerar att bli människor som ser ut att vara födda i ett annat land. Vi har tidigare haft problem med liknande kontroller som har ökat motsättningarna i samhället.

Den rundringning som Fria Tidningen har gjort i Miljöpartiets riksdagsgrupp visar att det ändå finns stöd för beslutet. 10 av 25 riksdagsledamöter som svarar på FT:s frågor säger att de stödjer regeringens beslut om tillfälliga gränskontroller. Flera betonar att det inte handlar om att rätten till asyl ska förändras och att åtgärden syftar till att bättre kunna ta hand om de som söker asyl.

– Min utgångspunkt är att när en svensk myndighet med ansvar i frågan lämnar en förfrågan till regeringen om den här hjälpen så ska det tas på stort allvar. Det är viktigt att det finns en debatt om konsekvenserna av de tillfälliga gränskontrollerna, men som regeringsparti ser jag inte hur vi skulle kunna säga nej, säger riksdagsledamoten Janine Alm Ericson (MP), som också är ekonomisk-politisk talesperson för partiet.

Rasmus Ling håller med om att det är en ansträngd situation, men säger att vi borde arbeta för att alla kommuner hjälps åt istället. I dag gör en del kommuner väldigt mycket jämfört med andra, säger han. Rasmus Ling oroas över hur snabbt flyktingdebatten har förändrats och betonar att det politiska ledarskapet är ytterst viktigt i den här situationen.

– Ledarna kan antingen peka ut det som en ansträngd situation som vi kan göra något åt eller som en kris där vi måste inskränka människors rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu