Svalt intresse bland politiker för Högdalens framtid | Fria.Nu
  • Enda närvarande politikern Sebastian Wiklund (V) och Ulrika Dahl från Högdalens vänner, som bjöd in till mötet.
  • Vad som återstår av den i somras ockuperade skolbyggnaden där Veidekke ska bygga bostadsrätter.
Stockholms Fria

Svalt intresse bland politiker för Högdalens framtid

Har hanteringen av det tidigare ockuperade skolhuset i Högdalen gått fel till? Det hävdar Högdalens vänner, som i måndags bjöd in till möte på Fria teatern för att ställa ansvariga mot väggen och diskutera ortens framtid. Ett 40-tal personer deltog, men inbjudna politiker och representanter från Veidekke lyste med sin frånvaro.

– Vi ville att de politiker som sitter i majoriteten i dag skulle svara på varför de kontraktsbrott och oegentligheter som finns i kontrakten kunnat gå igenom. Men tyvärr är det bara Vänsterpartiet som valt att delta, säger Ulrika Dahl, aktiv inom Högdalens vänner.

Högdalen är ett av de områden i Stockholm som varit speciellt utsatt för privatiseringar. Vårdcentralen och simhallen har sålts till privata aktörer.

I centrum ägs 70 procent av alla byggnader av företaget Citycon. Protesterna mot den ökade gentrifieringen och den försämrade servicen i centrum nådde sin kulmen med en ockupation i somras, efter att en centralt belägen skolbyggnad som länge varit en viktig del av allmännyttan i stadsdelen såldes till det norska byggbolaget Veidekke som vill bygga dyra bostadsrätter på platsen.

Men ockupationen är över, och rivningsarbetet pågår nu för fullt. Under mötet i teaterkaféet hörs ett dovt motorbuller från två grävmaskiner som ett hundratal meter bort gräver upp marken runt den gamla skolbyggnaden.

Allt som är kvar av huset är ett kalt betongskelett.

– Första gången jag såg grävskoporna så var det som att skära med en motorsåg genom kroppen, det känns så fel att man valt att inte lyssna på alla protester från folk som bor här, säger Ulrika Dahl.

Hon är inte ensam om att känna stor frustration kring hur fallet med skolhuset hanterats. Någon påpekar att ingen undersökning visat att skolbyggnaden verkligen var i dåligt skick. Det finns misstankar om kontraktsbrott och Högdalsborna kritiserar även att de tilltänkta lokaler för verksamheter i de nya byggnadernas bottenplan som skulle stärka stadsutvecklingen nästintill verkar utebli.

Mycket kritik riktas också mot att de rödgröna inte försökt rycka upp de beslut som alliansen gjort, och att de inte försökt påverka vad området ska användas till.

– Vi satt ju i opposition när de här besluten gjordes dom här besluten var redan fattade, och det fanns inget vi kunde göra. Ska vi kunna bygga nya hyresrätter i framtiden så måste vi titta framåt, säger Sebastian Wiklund som sitter i kommunfullmäktige och stadsbyggnadsnämnden för Vänsterpartiet.

Han är den enda politiker som valt att delta på mötet. Ulrika Dahl från Högdalens vänner tror att politikernas frånvaro på mötet beror på att de ”vet att de gjort fel”.

– De är nog rädda att möta oss och det motstånd som finns här.

Varför ger ni inte upp?

– Vi som bor här i området kan inte ge upp. Det är här vi ska leva våra liv, vi kan inte acceptera att våra förorter blir platser där ingenting finns kvar för oss. Politikerna måste förstå att det behövs mer än butiker och dyra bostäder för att folk ska trivas och må bra.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu