• Frivilligorganisationer tar ett stort ansvar för de tusentals flyktingar som passerar genom Sverige. En klubblokal i Nobelberget i Sickla har förvandlats till ett transitboende för upp till 500 flyktingar.
Fria Tidningen

Hjälparbetare: Vi motarbetas av polisen

Det behövs bättre samarbete mellan myndigheter, kommuner och frivilligarbetare för att ta emot flyktingar på ett bra sätt, visar en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Samtidigt vittnar flyktingvolontärer om att de hotas av polisen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt hur kommunernas samhällsviktiga verksamheter, som vård, skola och socialtjänst, klarar av att hantera det stora antalet asylsökande som kommit till Sverige på senare tid. Rapporterna visar att läget i vissa kommuner är kritiskt och att det finns behov av förstärkning inom flera områden. Framför allt när det gäller registrering av asylsökande och att upprätta snabbt boende.

− Alla flyktingar som kommer till Sverige ska få ett bra omhändertagande. För att detta ska ske så effektivt som möjligt behöver ansvariga myndigheter, länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag arbeta tillsammans, säger Anneli Bergholm Söder, chef för avdelningen för samordning och insats på MSB i ett uttalande.

I den akuta flyktingsituation som nu råder måste alla hjälpas åt, menar Anneli Bergholm Söder. Samtidigt vittnar frivilliga om att de motarbetas i sitt arbete med att hjälpa flyktingar. Kulturhuset kontrapunkt, som tillsammans med Muslimska församlingen hjälper flyktingar som kommit till Malmö, menar att flera hjälparbetare förföljts av polisen och hotats med brottsanklagelser. Bland annat har frivilliga felaktigt informerats av polisen om att det skulle vara olagligt att skjutsa flyktingar och polisen ska ha förbjudit hjälparbetare att skjutsa flyktingar till Migrationsverket.

– Polisens agerande påverkar så klart volontärarbetet. Vissa väljer att byta arbetsuppgifter för att de känner sig otrygga och rädda för att deras solidariska arbete ska straffas på något sätt. De som engagerar sig vill inte göra något olagligt, men när beskeden hela tiden är olika är det svårt för folk att göra en rimlig bedömning av hur de vill lägga upp sitt engagemang, säger Anna-Carolina Brandels från Kontrapunkt Malmö.

Kontrapunkt uppmanar polisen att sluta trakassera hjälparbetare. Enligt Anna-Carolina Brandels har många frivilligarbetare försökt tala med de olika platscheferna på Malmö Central och sökt kontakt med ansvariga på Malmöpolisen.

– Responsen på våra kontaktförsök är att vi blir uppringda av dialogpolis. Vi blir inte seriöst bemötta.

I ett sms till Fria Tidningen skriver Ewa-Gun Westford, på Malmöpolisen, att de har stor vana att samverka och samarbeta med olika aktörer i samhället. ”Vår bild är inte att vi hindrar eller hotar. Däremot är polisens uppdrag att skapa trygghet och säkerhet. Det gäller också det polisarbete som görs vid Centralstationen i Malmö”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu