• Clifford Stott forskar inom publikpsykologi och menar att polisen måste bli bättre på att kommunicera.
Stockholms Fria

Mjukare tag mot fotbollsvåld

Projektet Enable har fått 8 miljoner kronor för att med vetenskapens hjälp stoppa fotbollsvåldet. Brittiska forskaren Clifford Stott som driver projektet är specialist på publikpsykologi och polisarbete. Han menar att polisens våldsamma hantering av fotbollsfansen skapar farliga situationer. Det som fungerar är dialog.

Härom veckan skakades Stockholm av upplopp i samband med ett fotbollsderby. Ett tunnelbanetåg blev fast mellan stationerna för att säkerheten inte kunde garanteras på Gullmarsplan, där supportrar hoppade ned på spåren och kastade bengaler. Tre poliser fick föras till sjukhus och även på tunnelbanevagnarna rapporterades om panikartat kaos med fotbollssupportrar som sparkade mot dörrar och fönster.

– Vi hoppas så klart att vårt arbete kommer att minska antalet problem som den situationen. Det är poängen med Enable, säger Clifford Stott, världsledande forskare på publikpsykologi vid University of Leeds.

Han är en av nyckelpersonerna i projektet, som initierades av fotbollsklubben Djurgården 2014 och där även Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg ingår. Nu har Enable fått finansiell stöttning med 8 miljoner kronor av Gålöstiftelsen. Pengarna ska under fyra års tid möjliggöra samarbete med experter inom publikhantering, klubbar, polis, supportrar och myndigheter.

Vad Enable ska göra är att observera fotbollsevenemang för att försöka förstå varför det blir som det blir. I stället för åsiktsbaserade lösningar ska man använda vetenskaplig analys och bevisbaserade tillvägagångssätt för att minska våldet. Felet är att vi misslyckas med att förstå problemet från första början, menar Clifford Stott.

– När vi tänker på fotbollsproblem tenderar vi att tänka på dem i form av människor vi kallar huliganer, alltså personer som kommer till matcher för att skapa problem. Men vad vi behöver inse är att metoderna som vi har för att hantera publikevenemangen i sig kan skapa de problem som vi försöker förebygga.

Polisinsatserna som krävs i samband med fotbollsmatcher riskerar alltså att bidra till våld och upplopp, snarare än att bekämpa problemet.

– Det finns en stor press i samhället, i polisstyrkor och bland politiker att driva saker i riktningen att använda våld. Faran uppstår när stora grupper av människor blir våldsamt hanterade av polisen utan att ha gjort något fel. Det skapar situationer där människors rättigheter blir hotade. Dialog ses ofta som synonymt med att vara mjuk eller att ursäkta våld. Men vi vet tydligt från vårt publikarbete att dialoghantering är väldigt effektivt, säger Clifford Stott.

En majoritet av personerna som är våldsamma i samband med fotboll är män. Använder du dig av genusanalys när du forskar i fotbollsvåld?

– Det är uppenbarligen ett manligt kodat problem, men det är mer komplext än att vi kan säga att det är ett genusproblem. Det är problematiskt hur unga män hittar sin identitet i en fotbollskontext och hur den identiteten formas. Vi vill skapa förutsättningar för ett hälsosamt engagemang som inte är destruktivt och göra de här grupperna självreglerande. Det betyder att de själva förstår vilka beteenden som är inom ramarna för det acceptabla.

– Man kan uppnå det här på olika sätt, men att använda kriminalisering och gå den våldsamma vägen kommer bara att förvärra problemet, säger Clifford Stott.

Metoderna som Enable ska arbeta fram kommer att handla om hantering av fotbollsvåld, men kunskaperna kan även användas i andra sammanhang där en stor grupp människor har kontakt med polis.

– Vårt arbete kommer att påverka hur människor ser på säkerhet i samband med en rad olika publika evenemang, som polisarbete vid demonstrationer och musikfestivaler, säger Clifford Stott.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu