Lekisjazz ger barnen feeling | Fria.Nu
  • Krokodilorkestern backar upp Lekisjazz när de åker på turné.
Fria Tidningen

Lekisjazz ger barnen feeling

Ambitionen för Lekisjazz är att tvätta bort finrumsstämpeln från jazzen och göra den mer tillgänglig för barn. Fria Tidningen träffar Karin Carnrot för att prata om insekter som demonstrerar och spöken med narkolepsi.

Lekisjazz består av Elin Trogen och Karin Carnrot. När de spelar live är de förstärkta med bandet Krokodilorkestern. Tanken med Lekisjazz är enligt Karin Carnrot att frångå den lite tråkiga företeelsen att bunta ihop och paketera all musik riktad till barn som ”barnmusik”.

– Barn kan också lära sig uppskatta jazz och att bara beskriva musik riktad till barn som ”barnmusik” är att idiotförklara den unga publiken. Det är kul om barn kan få ett tydligt minne av första gången de hörde en viss typ av musik.

Jazz behöver inte var en svår och obegriplig genre, som främst uppskattas av personer som har pluggat musikteori, röker pipa och kliar sig i skägget.

– Det finns fortfarande en sådan där fin-i-kanten-stämpel på jazz. Men jazzmusik är en svängig genre och det märker man när barn får ta del av den.

Historien kring Lekisjazz tog fart när Elin Trogen, genom sitt skivbolag, blev delaktig i ett projekt där franska barnvisor spelades in i jazztappning. Hon tog med sig idén till Sverige och började översätta texterna till svenska tillsammans med Karin Carnrot. Till slut gav de upp tanken att översätta till svenska och skrev istället egna texter till arrangemangen. Skivan Lekisjazz släpptes 2011 och Grammisnominerades till årets svenska barnalbum.

När Fria ringer upp Karin Carnrot på releasedagen för Lekisjazzstandards säger hon att det känns lite som en födelsedag. Arbetet med nya skivan har varit lustfullt, berättar hon. När den nu är färdig är de riktigt nöjda med resultatet.

– Den nya skivan är på sätt och vis ännu roligare än förra skivan. Den här gången har vi skrivit nästan allt material själva.

Karin Carnrot ser fler exempel i musiklivet där grupper som Oddjobb, Jazzoo och Barnjazz liksom Lekisjazz gör jazzmusik riktad till barn. Själv säger hon att hon inte har något minne av när hon mötte jazzmusiken. Men i den svenska barnmusiktraditionen tycker hon sig ändå höra en hel del jazztoner

– När det gäller musik riktad till barn älskar jag James och Karin. Elin gillar Trazan och Barnarne väldigt mycket. Jojje Wadenius är ju en annan favorit.

Klassikern Fever har fått ny text och handlar om ett spöke med narkolepsi. Den är smått läskig. Strävar ni efter att väcka många olika känslor hos barnen?

– Ja, sen består vår målgrupp av barn mellan 1 och 7 år, vilket betyder att vi inte kan göra för läskiga låtar eller för politiskt. Det gäller att hitta en bra nivå där vi kan möta hela målgruppen.

Texterna är fantasifulla men har en tydlig avsändare och historia och ett tydligt budskap. I en låt får lyssnaren följa med in i ett märkligt skafferi, i en åker man hiss och i en hamnar man mitt i ett tåg av demonstrerande insekter – för Insekternas rätt i samhället.

– Texterna har växt fram från oss själva. Vi har skrivit om saker som vi går igång på och som vi tycker är roliga. Vi har inga egna barn, men brukar testa låtmaterialet på barn som vi känner. Oftast brukar det funka bra.

Releasespelningen sker i morgon på Kulturhuset i Stockholm. Vad brukar ni få för reaktioner när ni uppträder?

– Till skillnad emot en vuxen publik får vi väldigt tydliga reaktioner. När barn tycker att det svänger märks det. Om de gillar det de hör tar de av sig tröjorna och röjer. Det är så himla härligt med den direkta feedbacken man får. Om de inte gillar det så går de därifrån, vilket inte hänt oss ännu, säger Karin Carnrot.

Fakta: 

Lekisjazz och Krokodilorkestern på turné

12 september - Kafé Klara, Kulturhuset, Stockholm

19 september - Dieselverkstaden, Nacka

18 oktober - Jag leker träd, Västertorp, Stockholm

25 oktober - Nefertiti, Göteborg 

14 november - Älta bibliotek, Nacka

28 november - Saltsjöbadens bibliotek, Nacka

12 december - Nalen, Stockholm

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Små förlag ger mångfald i barnböcker

Det är få svenska barnböcker som har en huvudperson med mörk hudfärg. Vaktel förlag är ett litet förlag som vill bättra på representationen. Deras första barnbok är skriven av Kristina Murray Brodin.

Fria Tidningen

Loranga tar plats på Orionteatern

Glöm arbetet för ett tag och kliv istället in i Lorangas absurda värld. Orionteatern sätter upp Barbro Lindgrens Loranga med ambitionen att locka till skratt. Men det finns även en del allvar hos Loranga, säger regissören Sally Palmquist Procopé.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu