• Regnbågsfamiljen är skriven ur Ackes och Fias perspektiv.
  • Två mammor, två pappor, åtta mor- och farföräldrar samt en gammelfarmor. Det är Fia och Ackes familj.
Fria Tidningen

Regnbågsfamilj tar plats i rutan

Efter nyår får vi träffa en ny familj i SVT:s barnprogram. 

I Regnbågsfamiljen möter vi syskonen Acke och Fia, som har två mammor, två pappor och åtta mor- och farföräldrar. Bakom serien står My Sandström, som vill undvika att problematisera och istället utgå från barnens perspektiv.

I det första avsnittet av Regnbågsfamiljen tänker pappa Dan fråga pappa Joseph om han vill gifta sig. Pappa Dan lyckas inte få till frieriet och är totalbesviken. Men barnen Acke och Fia kommer till hans hjälp.

My Sandström, som står för både manus och regi, har som mål att på ett naturligt och roligt sätt visa på nya typer av familjekonstellationer utan att problematisera.

Idén till serien fick My Sandström när hon själv fick barn och började fundera på hur familjestrukturen såg ut med alla vuxna som samlades runt nykomlingen i familjen.

– Jag kom att tänka på hur det skulle vara i en familj där det är två mammor och två pappor, och hur mycket som skulle kunna hända i en sådan familj. I serien låter jag hela denna storfamilj bo under ett tak. Det uppstår konflikter, men känslan som återkommer är att det är härligt att bo många tillsammans. Jag ville inte problematisera familjebildningen utan enbart konstatera att det är bra att vara annorlunda.

Avsnitten är endast fem minuter långa, men innehåller mycket, utlovar My Sandström. Tanken är att skildra verkligheten ur barnens perspektiv och låta frågeställningar som rör femåringens värld styra handlingen.

– Jag har skrivit manuset utifrån saker som jag tycker är relevant och tror att det är relevant även för femåringar. Jag har umgåtts mycket med barn och känner att deras känslor inte är så olika mina egna.

Tycker du att tv-utbudet för barn är stereotypt när det gäller representation och mångfald?

– När SVT granskade sig själva fann de att familjer ofta skildrades traditionellt, kanske var det bara Pettson & Findus som hade en annorlunda familjekonstellation.

Själv tycker jag att Barnkanalen är modiga i sitt utbud till barn, och att de tar upp väldigt mycket bra teman.

Anna Sommansson, projektledare på SVT, säger att målsättningen för dem är att hela tiden bli bättre på representation och mångfald när det gäller det egna programutbudet.

– Vi jobbar medvetet med de här frågorna och granskar våra manus och vad som visas i rutan. Barnkanalen är duktiga på att ta med dessa frågor i sina produktioner. När det gäller Regnbågsfamiljen tycker jag att serien inte handlar om den här frågan, familjen råkar bara se ut på det sättet, istället handlar det om andra saker som händer i barnens liv.

Varför har ni valt att kalla serien Regnbågsfamiljen om ni inte vill ha fokus på familjestrukturen?

– Familjen leker själva med ordet regnbågsfamilj och anordnar regnbågsparader med mera. Så vi tyckte det var en bra inramning. Femåringar vet ju inte vad regnbågsfamilj betyder, men för dem blir det ändå ett ord som man kan få en positiv koppling till genom den här serien.

Under våren har My Sandström arbetat intensivt med castingarbete. De flesta rollerna spelas av ganska okända namn. Undantaget är farfar Allan, som spelas av Göran Ragnerstam.

– Trots sin långa erfarenhet menade han att han aldrig skrattat så mycket som han gjort under inspelningen av Regnbågsfamiljen, säger My Sandström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu