Aktionsgrupp fritog lax från odling | Fria.Nu
  • Vi vill uppmärksamma att fiskar, som många ser som mat, är kännande och intelligenta individer som till exempel kan känna igen upp till 100 individer, säger Martin Smedjeback. (Laxen på bilden har ingenting med artikeln att göra)
  • Ramin Winroth och Martin Smedjeback från Tomma burar klippte upp ett hål i en av kassarna.
Fria Tidningen

Aktionsgrupp fritog lax från odling

Den nya aktionsgruppen Tomma burar har slagit till igen. Natten mot måndagen fritog de en regnbågslax från en odling i Uppland.

Tre personer från den nystartade aktionsgruppen Tomma burar simmade ut till kassarna där laxen odlas och klippte upp ett hål. Med en håv fick de tag i en lax som de släppte ut i havet en bit bort.

– Det var mörkt inne i kassen och vattnet var smutsigt, säger Martin Smedjeback som deltog i aktionen som genomfördes mot en laxodling utanför Grisslehamn.

Det är den andra så kallade öppna aktionen som gruppen gör vilket innebär att aktivisterna är öppna med sina identiteter. I förra veckan bröt de sig in på en grisfarm i Västergötland och tog med sig två grisar till ett djurhem. Under båda aktionerna har de lämnat undertecknade brev där de har förklarat sina motiv samt en burk med kakor. Efteråt har de anmält sig själva till polisen.

– Vi förklarade att vi tycker att det är fel och onödigt att döda djur. Människor klarar sig utan animaliska produkter. Vi strävar efter en vegansk värld, säger Martin Smedjeback.

– Kakorna var en del i att visa respekt och vänlighet. Vi är inte fientligt inställda, någon som är det skulle inte lämna kakor.

Lars-Åke Jansson som äger fiskodlingen i fråga reagerade starkt när han upptäckte aktionen på måndagsmorgonen.

– Det är riktigt kränkande. Eftersom en kasse är sönder så vi vet inte hur många fiskar som har simmat ut, säger han till Fria Tidningen.

Susanne Kedvik som arbetar på fiskodlingen menar att aktionen får motsatt effekt.

– Eftersom fisken är odlad så vet den inget annat än att bli fodrad. Den kommer antingen att svälta ihjäl eller bli uppfiskad av en privatperson, säger hon.

Enligt Martin Smedjeback har laxar starka naturliga beteenden och som vuxna är det naturligt för dem att leva ensamma.

– Det är klart att hon får det tuffare än en fisk som föds vilt, men jag tror och hoppas att hon klarar sig bra. Det var tusentals fiskar i samma kasse, hon klarar sig bättre själv, säger Martin Smedjeback om regnbågslaxen som de har döpt till Justina.

Marlene Areskog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tror att fisken kan klara sig bra i det vilda eftersom fiskar har mycket starka instinkter, men säger också att det är en petitess.

– Det finns strikta regler för att flytta fiskar överhuvudtaget. Man ska ha provtagit för sjukdomar så att man vet att fisken är frisk. Att släppa ut en fisk bara sådär utan föregående kontroll, och utan godkännande från myndigheter kan sprida allvarliga sjukdomar till de vilda fiskbestånden, säger hon.

Men Martin Smedjeback säger att de har tagit hänsyn till det.

– Vi är medvetna om smittorisken så vi kollade med veterinärer och etologer. Det vi har fått reda på är att det händer titt som tätt att fiskar hoppar ur odlingarna och det har aldrig orsakat någon större katastrof. Smittospridning i odlingarna är ett stort problem just eftersom de är så koncentrerade så därför ansåg vi att det är i alla fall bättre att uppmärksamma situationen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mexikansk aktivist har mördats

En aktivist som ledde sökandet efter de kidnappade mexikanska studenterna hittades i helgen ihjälskjuten i delstaten Guerrero.

Fria Tidningen

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu