Ny aktivistgrupp tog grisar från farm till djurhem | Fria.Nu
  • Selma och Louise i deras nya hem.
  • Aktivisterna säger att de hade på sig skyddskläder för att minska smittorisken.
Fria Tidningen

Ny aktivistgrupp tog grisar från farm till djurhem

På tisdagsnatten bröt sig fyra aktivister in på en grisfarm i Västmanland och tog med sig två grisar därifrån till ett djurhem. ”Det viktiga för oss är att uppmärksamma djurförtryck och de verkliga offren”, säger Ramin Winroth som deltog i aktionen.

Det är den nya aktivistgruppen Tomma burar som står bakom tisdagsnattens fritagningsaktion. Fyra personer bröt sig in på grisfarmen iförda skyddskläder och tog med sig två grisar som de kallar Louise och Selma. Kvar lämnade de ett brev till gårdens ägare med sina namn och kontaktuppgifter. Sedan anmälde de sig själva till polisen.

­– Vi skrev i brevet att vi inte hyser agg mot bonden och att det inte är någonting personligt, säger Ramin Winroth som är en av de som deltog i aktionen. Det här handlar inte om vårt intresse eller om bondens intresse utan det handlar om de här grisarnas liv. Det viktiga för oss är att uppmärksamma djurförtryck och de verkliga offren som alltid glöms bort: korna, grisarna, fiskarna. Deras röster lyssnar ingen på.

Polisen i Västmanland bekräftar på tisdagsförmiddagen att de har fått in både en anmälan från aktivisterna och från den som har blivit av med grisarna. Nu kommer de sammankoppla de två anmälningarna med varandra och sedan gå vidare därifrån. Men vid lunchtid på tisdagen hade polisen ännu inte hört av sig till någon av aktivisterna.

­– Vi väntar på att de ska höra av sig. Vi anmälde oss själva och är beredda på att försvara oss i domstol om det går så långt, säger Ramin Winroth.

Aktionen har förberetts i flera månaders tid och han säger att de regelbundet har varit och fortfarande är i kontakt med en veterinär och etolog. Just nu befinner sig grisarna på ett djurhem där de kan gå fritt utan betonggolv och böka i jorden och dö en naturlig död. Ramin Winroth säger att vi kan förvänta oss fler liknande aktioner den kommande månaden men vill inte avslöja mer än så.

Aktivistgruppen Tomma burar är ett nystartat initiativ som enligt sig själva arbetar med civil olydnad, ickevåld och öppenhet och som förespråkar ett veganskt samhälle som inte utnyttjar och dödar djur. I ett pressmeddelande skriver de att de under augusti kommer att uppmärksamma människans utnyttjande och dödande av djur på olika sätt. Tisdagsnattens aktion är den första öppna grisfritagningen i Sverige vilket innebär att aktivisterna är öppna med sina identiteter, handlingar och motiv.

Fria tidningen har försökt nå den berörda grisfarmaren för en kommentar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu