• Malin Lindgren är ungdomsledare för Schyssta kompisar, och ser engagemanget där som ett sätt att ge mening åt de egna erfarenheterna.
Göteborgs Fria

Läger ska minska antalet självmord bland ungdomar

Antalet självmord har minskat i Sverige – men inte bland unga. Initiativet Schyssta kompisar vill ge unga som lever med psykisk ohälsa en plats att gå till. Snart arrangerar de sitt första sommarläger.

Det hela började med en 13-åring som varit mobbad under flera år, och till slut tröttnade och försökte ta sitt liv. När han fått frågan av sin mamma om vad som skulle ha gjort livet värt att leva var svaret: ”Ett ställe att gå till och träffa schyssta kompisar”. Tillsammans med sin mamma försökte han skapa den här platsen, och de fick tips om Malin Lindgren när de sökte en ungdomsledare.

– Jag mådde själv dåligt när jag var ung, och kände att här kan jag bidra med något, säger Malin Lindgren, som i dag är 23 år.

De lyckades få 20 000 från stadsdelen Lundby för att på prov starta upp någonting under våren.

– Syftet är suicidprevention, därför kände vi att det inte kan vänta. Det måste göras nu så vi körde igång och provade.

Malin Lindgren blev ungdomsledare, och har under våren haft regelbundna träffar med ett antal unga, som på grund av mobbing, utsatthet eller utanförskap i skolan mår psykiskt dåligt. Att det blev just inriktning på skolsituationen handlar enligt Malin Lindgren om att de upplevde att det var något som saknades.

– För barn som är mobbade finns det nästan ingenting. Det finns ju Friends till exempel, dit man kan ringa för att prata, men det finns ingenstans att gå. Är du mobbad i skolan kan det vara läskigt att gå till den lokala ungdomsgården.

Men också när skolan är slut för terminen och det långa sommarlovet tagit vid, finns behovet. För många är sommarlovet en ensam tid, och nästa vecka ska därför Schyssta kompisars första läger hållas i Torslanda Prästgård.

Temat för lägret är ”Att få lyckas” och riktar sig till unga mellan 12 och 17 år. Malin Lindgren berättar att det handlar om att många unga kanske har provat att vara på läger innan, men inte klarat av det av någon anledning. Hon berättar till exempel om erfarenheter av peppiga lägerledare, som inte anpassar sitt bemötande till de som mår dåligt. ”Kom igen, tänk inte på det nu, ryck upp dig och häng med”.

– Vi har pratat mycket om bemötande av de unga, och att de ska få känna att de lyckas. Att få vara med på sina egna villkor, det kanske bara är på vissa aktiviteter, eller bara en dag, men du ska få lyckas.

Malin Lindgren berättar också att de försöker att fokusera på empowerment, att det är de unga själva som äger sina liv.

– Jag tror det är viktigt att inte någon hela tiden försöker lösa de problem de har, utan bara lyssnar. Jag har själv märkt hur svårt det är när jag har haft de här ungdomarna under våren. När de berättar om saker de är ledsna för eller tycker är jobbiga, så vill jag gärna lösa problemen åt dem. Och så kommer jag på att ”just det, det är ju asjobbigt när folk gör såhär”.

Verksamheten ligger just nu i organisationen Karriär-Kraft, som består av olika sociala kooperativ och förutom ungdomsledarna, finns ett vuxennätverk runt Schyssta kompisar som till exempel jobbar med administration, marknadsföring och finansiering. Men att de unga vuxna som är engagerade som ledare, själva har mått dåligt under en period i sina liv, tror Malin Lindgren är direkt avgörande. Det blir mer trovärdigt, när den som säger att ”det blir bättre” själv har varit där.

– Jag tror också att det är jätteviktigt för ungdomarna att se att det kan gå bra. Att få se en vuxen människa som har varit i samma situation och i dag har utbildat sig, har jobb, kanske har familj och har vänner.

Framöver är drömmen en egen mötesplats, och att Schyssta kompisar ska bli en egen förening. Tanken är att den ska drivas av de ungdomar som själva har en gång har sökt sig dit för att de mått dåligt, men tagit sig ut på andra sidan.

– När jag inte mådde så dåligt längre kände jag att jag gärna ville bidra med något och föra mina erfarenheter vidare – det ger på något sätt mening åt det jag själv har gått igenom, säger Malin Lindgren.

Fakta: 

Läger Schyssta kompisar

Lägret på Torslanda prästgård arrangeras under vecka 33, mellan den 9–14 augusti, och det finns fortfarande några lediga platser kvar. För mer information: [email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu