• Många sörjer den 16-åring som dödades av en ultraortodox extremist i torsdagens Prideparad i Jerusalem.
Fria Tidningen

Demonstrationer efter knivattack mot Prideparad

Jerusalem Pride attackerades i torsdags av en person med kniv och en 16-åring har avlidit av sina skador. Gärningsmannen beskrivs som en religiös fanatiker och har tidigare attackerat paraden.

Mannen som i torsdags attackerade Jerusalems Prideparad har tidigare attackerat arrangemanget. År 2005 skadades tre personer då han även då gick till attack med kniv. Han släpptes för tre veckor sedan från sitt tio år långa fängelsestraff och det tog alltså inte lång tid innan mannen återigen attackerade paraden. Den här gången knivhöggs sex personer, varav en 16-årig flicka så allvarligt att hon senare avled av sina skador.

Den årliga Prideparaden i Jerusalem har länge stått i fokus för spänningar mellan Israels sekulära majoritet och den ultraortodoxa minoriteten, som är emot att homosexualitet visas upp offentligt, skriver Al Jazeera. Mannen, som tillhör den ultraortodoxa minoriteten, beskrivs som en religiös fanatiker.

Efter attacken har flera demonstrationer ägt rum i Israel. På lördagen samlades tusentals för att protestera mot knivattacken och även mot att ett barn dödats i en mordbrand på Västbanken under fredagen. Även mordbranden misstänks ha utförts av judiska extremister, rapporterar Haaretz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppger att man inte kommer acceptera försök att sprida hat och våld, medan oppositionen anser det vara tomma ord och oppositionsledaren Isaac Herzog (Sionistunionen) uppmanar återigen premiärministern att ta tag i problemet med högerextrema grupper som han menar är de som står för spridningen av hatet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu