• A.C.A.B. - en tröjtryck som nu kan innebära böter på tusentals kronor i Spanien.
  • ”När de rörde sig på den namngivna gatan, gick den aktuella personen ut framför polisbussen för att polisen skulle se henne visa upp tröjan.”
  • Astrid Menasanch Tobieson, regissör och debattör.
Fria Tidningen

Andrea fick böter – för en t-shirt

Har du en tröja med trycket A.C.A.B. – All cops are bastards? Ha inte på dig den i Spanien, du kan åka på böter på tusentals kronor.

Den första juli trädde den omdebatterade så kallade munkavlelagen i Spanien i kraft. Lagen innehåller en mängd kontroversiella skrivelser som kritiserats för att grovt inskränka demokratin. Bland annat förläggs outannonserade demonstrationer utanför myndighetsbyggnader med skyhöga böter. Lagen ger också stora rättigheter och ett stort eget tolkningsutrymme för polisen, som själv direkt kan bestämma om något bryter mot lagen och skriva ut böter. Till exempel är det förbjudet att filma eller fota poliser i tjänst – gör man det kan polisen direkt skriva ut böter på upp till 30 000 euro. Att förolämpa en polis kan ge upp till 600 euro i böter.

Andrea är en utav de första att drabbas av lagen. En lördag för snart två veckor sedan, den 4 juli, befann sig Andrea i ett barområde i Alicante. Hon hade på sig en t-shirt med trycket ”A.C.A.B”, ett tryck vanligt i punk- och alternativa kretsar, som står för ”All Cops Are Bastards” – alla poliser är idioter.

– Men man skulle ju också kunna tolka det på ett annat sätt, det skulle kunna betyda till exempel ”Organisationen mot anorexi och bulimi” (Asociación Contra la Anorexia y Bulimia), säger Andrea ironiskt.

Men de sex poliser som omringade henne på gatan den lördagsnatten valde den traditionella tolkningen, som därmed innebär respektlöshet mot polisen, något som nu, enligt den nya lagen, är ett brott.

– Så de skrev en anmälan och berättade att bötesbeloppet är på hundratals euro, berättar Andrea och skickar över ett foto på anmälan.

Där står skrivet med spretiga bokstäver: ”artikel 37, punkt 4, begånget brott: bärande av tröja med förkortningen A.C.A.B. – all cops are bastards”.

Förslaget om antiprotest-, eller munkavlelagen, mötte massiva protester runt om i världen från flera stora organisationer och FN kritiserade den högljutt då den presenterades. Efter protesterna och att den nationella domstolen i Spanien förklarat den författningsvidrig, förändrades lagen på flera punkter. Bland annat sänktes böterna något och vissa stycken togs bort. Något som av den svenska Spanien-experten Jakob Lewander förklarades med att regeringen går ut med ett mycket strikt förslag till att börja med, för att sedan förändra det för att framstå som pragmatiska.

Men i grunden följer lagen som nu trätt i kraft det förslag som lades fram av regerande högerpartiet Partido popular. Den största skillnaden mot innan lagen trädde i kraft är att brottsansedda överträdelser som tidigare behandlats i domstol, nu har blivit till ordningsfrågor där det är polisen som beslutar om böter. Möjligheterna till att överklaga har inskränkts kraftigt och den som överklagar måste själv stå för rättegångskostnaderna.

– Man har flyttat över bevisbördan på den enskilde och gjort polisens ord till sanning, säger Astrid Menasanch Tobieson, regissör och debattör.

– Att inte visa respekt för en polis är belagt med höga böter och det är polisen som bestämmer när du inte visat respekt. Du får heller inte sprida information om oanmälda demonstrationer. Om du på Facebook ”uppmanar till civil olydnad” anses det störa ordningen och kan ge upp till ett års fängelse. Det här har FN fördömt helt – fredliga protester måste vara tillåtna i en demokrati, även de som är oanmälda.

Att lagen skulle träda i kraft nu var väntat, kontroversiella lagar börjar ofta gälla under sommaren då det generellt är lite aktivitet i samhället. Det regerande högerpartiet är nu också inne i en tid av osäkerhet – val väntar i höst och det Syriza-liknande vänsterpartiet Podemos klättrar i opinionsmätningarna.

– Det är tydligt att regeringen vill tysta befolkningen och de gör det genom att visa sin makt med övertramp och maktmissbruk, säger Astrid Menasanch Tobieson.

– Det här visar att de inte har kontroll över de konsekvenser som deras konservativa åtstramningspolitik inneburit, de är desperata och försöker därför tysta.

Andrea är chockad och arg över vad som hänt. Hon är rädd för att råka ut för fler ingripanden av polisen:

– Det finns ingen yttrandefrihet i det här landet längre.

* Artikel 37, punkt 4 i medborgarsäkerhetslagen behandlar ”mindre överträdelser” i form av respektlöshet mot polis. Bötesbeloppet ligger på mellan 100 och 600 euro.

* Andrea är ett påhittat namn eftersom personen vill vara anonym av rädsla för ytterligare ingripanden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu