• Ship to Gaza var på väg mot Gaza med förnödenheter, men det viktigaste med aktionen är att få ut ett budskap och bidra till att få ett slut på Israels blockad.
Fria Tidningen

Ship to Gaza-svenskarna utvisas – i Sverige på måndag

De sista tillfångatagna svenskarna från Ship to Gaza, som sedan i måndags, suttit fängslade i Israel kommer att släppas. De förs hem i två omgångar under söndagen och måndagen.

Ship to Gazas israeliska advokat Lymor Goldstein meddelade igår att en överenskommelse slutits med israeliska myndigheter om en deportering av de återstående tillfångatagna svenskarna. Matrosen Charlie Andreasson, styrmannen Gustav Bergström, journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman, musikern och kompositören Dror Feiler, sjökocken Jonas Kårlin och kaptenen Joel Opperdoes, kommer att deporteras från Israel under söndag och måndag.

Varför aktivisterna förs hem i omgångar är oklart, men Staffan Granér, pressamordnare för Ship to Gaza, gissar att det beror på att man vill undvika för mycket medieuppmärksamhet.

– Om alla kommer samtidigt blir det en stor presskonferens och så vidare, säger han.

Marianne av Göteborg var på väg till Gaza, som är under blockad av Israel, med förnödenheter. Fartyget bordades av israelisk militär på internationellt vatten natten till måndag, 100 sjömil från Gaza. Att bordningen skedde så långt ut på internationellt vatten och på en trafikerad farled tror Staffan Granér också beror på att man velat undvika medieexponering.

– De ville förmodligen att det skulle hända under natten för då är mediebevakningen svagast. Får man till några bilder blir de också mycket sämre. Militären väntade också länge med att åka in till Ashtod, där ett stort pressuppbåd väntade men som drog därifrån då det inte kom någon. Israel är ju också medvetet om att den internationella uppmärksamheten är bra för oss, men dålig för dem.

UD lämnade i måndags in en protest mot bordningen. Fartyg på internationellt vatten får nämligen endast bordas av det land vars flagga fartyget går under, i det här fallet Sverige.

Fartyget blev inte heller bara genomsökt, utan togs i beslag och personerna ombord fängslades. Men detta är inget unikt, säger Staffan Granér.

– Det bordas flera fartyg i veckan på palestinskt territorialvatten. De får också sina fartyg beslagtagna, fängslas och utvisas sedan utan sina redskap och båtar.

De fängslade svenskarna har suttit i fängelset i Ramla, två mil utanför Tel Aviv. De kommer nu tillsammans med den ryska journalisten Nadya
Kevorkova att flyttas till ett förvar närmare flygplatsen och utvisas under söndagen och måndagen. Detta trots att inga anklagelser riktats mot dem.

– Den här gången har inga anklagelser riktats mot dem. Tidigare år har de blivit hotade med att de ska dras inför rätta för att olagligen ha tagit sig in i Israel. Den här gången har de också ombetts skriva under ett sådant erkännande, men ingen av dem har gjort det, säger Staffan Granér.

Efter att de sista personerna flygs ut från Israel på måndag har alla de tillfångatagna aktivisterna från Ship to Gaza blivit deporterade.

– Vi har ju våra erfarenheter. Varje gång vi skickar en båt är det vår förhoppning att de ska låta båten komma in. Men det vore extremt naivt att räkna med att båten inte skulle bli bordad och något sådant här sker, säger Staffan Granér.

– Men tanken med den här aktionen är att den är verkningsfull oavsett om vi blir insläppta eller ej. Vi vill bidra till ett kraftigt och internationellt tryck mot Israels blockad och det viktigaste vi tar med oss är budskapet – som når fram till Gaza och världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu