• Danska socialdemokraternas valaffischer fick kritik av de svenska.
Fria Tidningen

Hårdare invandringspolitik att vänta i Danmark

I morgon avgörs det – fortsätter socialdemokratiska Helle Thorning-Schmidt som statsminister eller blir det borgerligt styre i Danmark? En sak är dock säker: i båda fallen kommer vi att få se en tuffare invandringspolitik hos vår nordiska granne.

Opinionsundersökningarna spår en riktig rysare i valet i Danmark i morgon, torsdag: den borgerliga oppositionen med högerliberala Venstre som sörsta parti får 51,2 procent och regeringspartierna, med Socialdemokraterna i spetsen, får 48,8 procent.

Invandring har varit en av de stora frågorna i debatten inför valet. Socialdemokraterna har gjort flera utspel om att bland annat kontrollen av asylsökande ska skärpas. I linje med sitt valbudskap ”Kommer du till Danmark, ska du arbeta” har de också lanserat förslaget att invandrare som inte får jobb ska göra någon form av samhällstjänst, skriver SVT.

De fyra partierna i högerblocket har också lovat ”åtstramningar i asylpolitiken”. Venstre har lovat att det ekonomiska stödet till nyanlända ska sänkas och att det inte längre ska gå att få uppehållstillstånd utan att ha ett jobb och kunna tala danska. Det ska också ta längre tid för invandrare att få barnbidrag och pension.

Främlingsfientliga Dansk folkeparti, som i början av 2000-talet på allvar förde in den nuvarande problemformuleringen kring invandring i politiken, ser samtidigt ut att göra sitt bästa val någonsin.

Frågan om invandring har sedan länge ritat en skarp skiljelinje mellan Sverige och Danmark, där den ena ofta hänvisar till den andra:

– Det man inte får prata om i Sverige, flyktingar och invandrare. ... Det är ett problem att de kommer hit från Malmö och ställer till med skit, säger till exempel Jørgen Tang Holbek, som Sveriges radios utsända träffar i Helsingør.

Svenska socialdemokrater kritiserar de danska socialdemokraternas valbudskap och statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att det danska partiet använder sig av en retorik det svenska inte skulle göra.

Ustpelen om invandring i tävlan om väljarna ser ut att fortsätta, men än så länge avvisar både Socialdemokraterna och Venstre ett samarbete med Dansk folktparti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu