Omröstning om TTIP tillfälligt stoppad | Fria.Nu
  • Det blir svårare att fatta nationella beslut om skärpta miljöregler om klausulen att företag ska kunna stämma regeringar går igenom, anser Peter Eriksson (M).
Fria Tidningen

Omröstning om TTIP tillfälligt stoppad

Omröstningen om frihandelsavtalet TTIP skjuts upp i EU-parlamentet. Talmannen skickade tillbaka förslaget till utskottet. ”Man dribblar med de demokratiska spelreglerna”, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP).

På onsdagen sköts beslutet om det kontroversiella handelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, upp i EU-parlamentet i sista minuten. Det var talmannen Martin Schulz (S) som beslöt att förslaget genomgått för många ändringar och därför måste skickas tillbaka till utskottet för internationell handel.

– Det finns i och för sig en sådan regel, men senast idag röstade vi om ett förslag som hade lika många ändringar. Det är synd att det är just talmannen som fattar det här beslutet, en person som egentligen borde stå upp för öppenhet och schyssta spelregler, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP).

– Både talmannen och kommissionen verkar ha fått panik över att de flesta var på väg att rösta på vår, kritiska linje.

Men EU-parlamentariker Malin Björk (V) säger å sin sida i ett uttalande att det var ”en seger för demokratin” att beslutet sköts upp.

– Detta är inget annat än en bakläxa för utskottet. De har varken lyssnat på medborgarna eller sina partikamrater i andra utskott, säger hon.

Talmannen Martin Schulz, som tog beslutet, anklagas från flera håll för att det hela är en manöver för att dölja den spricka som finns inom gruppen Socialdemokrater och demokrater, för att de ska kunna enas om en kompromiss med den konservativa gruppen.

Knäckfrågan är den del av avtalet som kallas för ISDS, Investor-State Dispute Settlement, det vill säga den kontroversiella klausul som innebär att företag ska kunna stämma nationella regeringar för att lagstiftningen i landet innebär en risk för deras investeringar.

Typexemplet är om man driver igenom hårdare miljölagar som ett företag då kan se som ”begränsande”.

– Det här är ett system som troligen gynnar amerikanska företag framför europeiska. Men framförallt gynnar det företag med stora resurser, säger Peter Eriksson.

– Om ISDS skulle gå igenom så skulle det innebära att det blir svårare att fatta nationella beslut om till exempel skärpta miljöregler, säger Peter Eriksson.

Så det kan hämma den som vill driva en radikal, progressiv politik?

– Ja.

Något beslut om handelsavtalet verkar det nu inte kunna bli förrän tidigast i slutet av månaden.

Annons

Rekommenderade artiklar

SL: Sådana budskap är svåra att stoppa

SD:s reklamkampanj i tunnelbanan har mött massiv kritik – men enligt SL finns det inget hinder i lagstiftningen om exempelvis ett rent nazistiskt parti vill affischera på liknande vis.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu