• Glåpord är vanliga mot den som sitter och tigger. Men det händer också att EU-migraneter utsätts för grovt våld. Under våren har flera attacker mot eu-migranter ägt rum i Stockholmsområdet.
Stockholms Fria

Flera attacker mot EU-migranter i vår

Förra fredagen attackerades två tiggare från Rumänien med frätande vätska i Berzelii park. Det är inte första gången som EU-migranter utsätts för den här typen av oprovocerat våld. Under våren har flera attacker ägt rum.

Sören Eskilsson, pastor i Filadelfia kyrkan i Stockholm, märker av att klimatet har blivit bistrare.

– Attityden mot tiggarna har hårdnat. Det känner vi av. Det är allt i från glåpord till att de inte får lika mycket i sin kopp som för något år sedan.

Filadelfiakyrkan driver ett härbärge i Stockholm där många EU-migranter söker skydd för natten. Sören Eskilsson besöker ofta härbärget och får på så sätt glimtar av deras utsatta tillvaro på Stockholms gator. Men några berättelser om misshandel har han aldrig fått ta del av.

Det har däremot Veronica Wolgast Karlberg som arbetar som samordnare på Socialförvaltningen i Stockholm. Sedan augusti i fjol finns ett EU-team med socialsekreterare som arbetar för EU-migranterna i Stockholm, flera i teamet pratar både svenska och rumänska. De har vid flera tillfällen hjälpt Eu-migranter som blivit misshandlade att göra anmälningar hos polisen.

– Jag vet att de träffade en man som hade haft en bruten arm i ett dygn och som inte visste vart han skulle vända sig, säger Veronica Wolgast Karlberg.

Men hur vanligt det är att EU-migranter misshandlas, kan hon inte svara på.

Inte heller polisen kan ge någon exakt siffra över antalet anmälningar om våld mot EU-migranter.

– Vi registrerar inte människor på det sättet, säger Stockholmspolisens kommunikatör Towe Hägg.

Hos Stockholmspolisen håller man nu på och utreder det som hände i Berzelii park under fredagen.

Där kastade någon frätande vätska på en man och en kvinna som kommit till Sverige från Rumänien. Vätskan kastades av en man som sedan försvann i riktning mot Strandvägen.

Både mannen och kvinnan fördes till sjukhus med ambulans, de skrevs ut under lördagen. Mannen har vårdats för skador i ansiktet. Kvinnan klarade sig utan kroppsskador, däremot skadades hennes kläder. Polisen har ännu inte lyckats fastställa, vilken typ av vätska som kastades på mannen och kvinnan.

Stefan Holmen arbetar på Citypolisen. Han uppger att det inte är första gången som EU-migranter utsätts för den här typen av händelser.

– I Kista var det en kille som hällde tändvätska – målet var EU-migranter. Den killen blev gripen och sedan utsläppt igen.

Killen – en 25-årig man i Kista dömdes i april till skyddstillsyn efter att ha hotat en grupp EU-migranter och hällt brandfarlig vätska på deras saker. I slutet av maj greps 25-åringen igen. Han var då misstänkt för misshandel av ett antal romska migranter utanför Kista galleria.

Både Expressen och P4 Stockholm rapporterade om händelsen. Expressen skrev också att i anmälningar mot mannen som tidningen hade tagit del av, anklagas han för att i början av maj ha hällt tändvätska över en av EU-migranterna.

Samma månad berättade lokaltidningen Farsta/Sköndal att två läger, där det bor EU-migranter, har vandaliserats. EU-migranternas tält revs ner och deras ägodelar förstördes. 60 personer fick sina hem förstörda. Men ingen av de hemlösa ville göra en anmälan till polisen.

Louisa Petre arbetar på Frälsningsarméns sociala center för EU-medborgare. Dit kommer många människor som vet hur det är att sitta utanför en matbutik med en pappmugg i handen och be om småpengar.

– Vi har hört olika berättelser. Fula ord är vanliga. En man blev spottad på när han stod utanför en matvaruaffär och tiggde. Vi lyssnar och försöker trösta dem.

Louisa Petre berättar om en händelse som berörde henne extra mycket. På centret där hon arbetar kan man även få undervisning i svenska.

Eleverna fick i läxa att lyssna på svenska ord som var vanliga runt omkring dem. Louisa Petre som själv pratar rumänska skulle sen översätta orden. En av kvinnorna kom tillbaka med de vanligaste orden hon hört.

– ”Stick härifrån” och ”Sluta”, de orden hade hon märkt av väldigt mycket. Det var inte enkelt att översätta. Det är såna känsliga ord och begrepp att försöka förklara.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu