• Enligt utredningen vore det bra om marknadshyror kunde införas för nybyggda hyresrätter.
Fria Tidningen

Marknadshyror ska minska bostadsbristen

Marknadshyror i nybyggda hyresrätter kan lösa bostadsbristen, föreslår regeringens utredare. Men Hyresgästföreningen tror tvärtom att högre hyror inte kommer att leda till fler hyresrätter.

– Det handlar om att folk ska ha råd att flytta till en lägenhet, ta Norra Djurgårdsstaden till exempel, som är ett nybyggt område, där kostar en tvåa 12 000 kronor i månaden! Vi måste bygga hyresrätter som människor med normala inkomster har råd att bo i, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Utredningen har gjorts på uppdrag av regeringen och föreslår alltså en friare hyressättning. Hyran ska inte kunna öka i vilken takt som helst utan vissa regler ska finnas. Under de första fem åren ska hyran bara kunna öka i samma utsträckning som inflationen. Därefter har värden rätt att införa marknadshyror, inte omedelbart, men hyran får höjas med 10 procent varje år tills man uppnått marknadshyror. Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH, som står bakom utredningen, tror att ett sånt system skulle få fart på bostadsbyggandet.

– Det skulle få vissa fastighetsägare att våga bygga och sätta igång projekt. Låt oss testa och se vad som händer.

Men Marie Linder har svårt att se hur högre hyror skulle leda till ökat bostadsbyggande.

– Bostadsbristen har inte uppkommit av att vi förhandlat hyrorna, utan av att vi byggt för lite.

Hon berättar om presumtionshyror som Hyresgästföreningen tvingades gå med på i förhandlingar för drygt 10 år sedan. En bestämmelse som ger hyresvärden till nybyggda lägenheter rätt att ta ut en högre hyra än bruksvärdet i 15 år.

– De sa att det skulle leda till fler hyresrätter. Men det har det ju inte gjort.

Marie Linder anser istället att man måste diskutera synen på bostaden som en del av välfärden. Inför man marknadshyror för nyproducerade lägenheter finns det risk för en spridningseffekt, att vi får marknadshyror för alla typer av hyresrätter.

– Marknadshyror leder till att folk tränger ihop sig och att människor måste flytta. Marknadshyror är dyrt. Marknadshyror skulle kosta 17 miljarder bara för Stockholm stad i form av bland annat minskad konsumtion och ökade kostnader för försörjningsstöd.

Fakta: 

Presumtionshyror:

Hyresgästföreningen har vid tidigare förhandlingar gått med på presumtionshyror, som är undantagsregler för nyproducerade lägenheter.

En hyresvärd och en hyresgästorganisation har rätt att komma överens om hyror som överstiger bruksvärdesnivåerna. Reglerna gäller nybyggda hus och delar av befintliga hus som byggs om till bostadslägenheter. Undantaget gäller i 15 år.

Källa: Hyresnämnden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu