Antisemiter infiltrerar penningreformrörelsen | Fria.Nu

Inledare


Inledare: Antisemitism

  • Antisemtiskt klotter på en judisk begravningsplats i Polen. Antisemitiska konspirationsteorier har ingen plats i penningreformrörelsen, skriver Ylva Lundkvist Fridh.
Fria Tidningen

Antisemiter infiltrerar penningreformrörelsen

Progressiva rörelser måste ha större vaksamhet mot konspirationsteorier och judehat, skriver Ylva Lundkvist Fridh.

Den som läst Fria Tidningens ledarsida under en längre tid är kanske bekant med att det finns kritik mot dagens penningsystem. Kritiken går oftast ut på att det är orättvist och ohållbart att privata banker har privilegiet att skapa nya pengar genom att folk tar lån som låntagaren sedan måste betala tillbaka med ränta. ”Med lånade pengar – skapade ur intet – kan vi bli så rika på siffror att vi får råd att ta kål på planeten” som Birger Schlaug så träffande beskrev saken i Fria Tidningen den 8/10 2013.

Det finns förslag på andra sätt att skapa pengar och upprätthålla bytessystem som är mer rättvisa. Till exempel att endast staten via Riksbanken har det privilegiet (privata banker tvingas ha en penningreserv motsvarande utlåningen, så kallad full reserve banking), vilket är ett förslag som fått stöd av såväl framstående ekonomer som helt nyligen av en rapport producerad på uppdrag av Islands regering.

Efter att ha intresserat mig för den här frågan ett tag har jag upptäckt att det finns personer som brinner för att reformera banksektorn, men som har helt andra motiv än mina egna. Det är judehatarna. Det är en åsiktsströmning som inte är värd att föra fram i dagsljuset, om det inte vore för att de på ett skrämmande sätt lyckats infiltrera rörelsen för ett rättvisare penningsystem med sina idéer.

Vad är det då dessa antisemiter säger? Jo, de rider på det faktum att få människor känner till eller stödjer att privata banker har rätt att skapa pengar och utnyttjar det för att sprida den gamla myten om att det är ”judarna” (eller som de föredrar att säga ”sionisterna” – jag betvivlar dock att de syftar på Gunhild, 70 år, som är pingstvän och sionist) som äger bankerna. Man skulle troligtvis kunna hitta belägg för att de flesta ur den lilla klick som tjänar på dagens penningsystem är vita, västerländska män. Men av någon anledning tycker inte antisemiterna att det är relevant att berätta den ”sanningen”. Däremot tycker de att det är väldigt viktigt att sprida myten om judiskt världsherravälde – en myt som inte för allt för länge sedan användes i propagandan för att rättfärdiga den etniska rensning vi alla minns som förintelsen.

Ett tragiskt exempel på hur dessa konspirationsteorier tjänar till att hetsa till våld finner vi inte bara i förintelsen, utan även i nutid. Fransk media har uppmärksammat fallet med den unga, fattiga, judiska mannen Ilan Halimi som kidnappades år 2006. Förövarna krävde en stor lösensumma som Ilians invandrade, ensamstående mamma inte kunde betala, varpå han torterades till döds. Motivet för de 19 unga män som 2009 dömdes för det vidriga mordet var att de hört och trott på idén att alla judar är rika.

Jag har själv på nära håll sett hur dessa idéströmningar normaliseras. Som när en bekant som är engagerad för lokala valutor skickat mig en länk till en namninsamling för bankreform och när jag klickat på länken upptäckt att namninsamlingen låg på en rent nazistisk hemsida. Jag har också förvånats över att en person som jobbar ideellt för räntefria kooperativet JAK Medlemsbank öppet sprider konspirationsteorier på sitt Facebook-konto, på teman som att det är ”sionisterna” som äger storbankerna, styr världen och startade andra världskriget.

För inte länge sedan rapporterade Expo, en stiftelse som granskar extremhögern, om att Vänsterpartiet i Tranemo fått avboka en föreläsning om pengar av bloggaren Carl Norberg efter att de uppmärksammats på att densamme är uttalad förintelseförnekare. Nu har bankkritikern Norberg blivit partiledare för Partiet de fria som har sitt ursprung i vaken.se och driver frågor som att klimatförändringarna är en bluff.

Hur kan den här typen av retorik fortsätta att dyka upp utanför rent nazistiska grupperingar? Finns det något, kanske en självgodhet, inom alternativrörelsen som gör att folk inte är uppmärksamma på rasism inom rörelsen? Hur ser egentligen JAK Medlemsbank på att det förekommer att några av deras aktiva medlemmar sammanblandar deras kamp för en rättvisare ekonomi med propaganda som hetsar mot folkgrupp? Judehat hör inte hemma i penningreformrörelsen och sådana argument bör omedelbart avvisas.

Annons

© 2019 Fria.Nu