Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Färgblind borgerlighet?
Fria Tidningen

Ebba Busch Thor och den oanständiga borgerligheten

Likställande av demokratisk vänster med mörkbrun nationalism är höjden av moralisk förvirring, skriver Per Björklund.

Den som läser dagspressens kultursidor har den senaste tiden kunnat följa en märklig debatt om huruvida Hitler eller Stalin bär ansvaret för andra världskrigets fasor. När samtiden är så förvirrad är det kanske inte så konstigt att den nyvalda ordföranden för ett marginaliserat värdekonservativt borgerligt parti i en TV-intervju beskriver valet mellan det demokratiska och feministiska Vänsterpartiet och rasistiska SD som ett val mellan ”pest eller kolera”.

Att Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till slut ändå valde Vänsterpatiet med motiveringen att Jonas Sjöstedt är ”trevlig” väcker nya frågor. Men framförallt kan man undra vad den svenska borgerlighetens tilltagande moraliska förvirring beror på.

De borgerliga politiker i Tyskland och Italien som bidrog till att släppa fram Hitler och Mussolini till makten kunde åtminstone skylla på den röda faran - det dubbla hotet från det bolsjevikiska Sovjetunionen i öster och den radikaliserade inhemska arbetarklassen som gjorde uppror i land efter land i första världskrigets spår.

Dagens borgerlighet har däremot inga ursäkter för sin oförmåga att skilja på rött och brunt. Den nutida parlamentariska vänstern - från svenska Vänsterpartiet till grekiska Syriza - utgör knappast någon revolutionär massrörelse utan snarare en vänsterreformistisk socialdemokrati. Och om Putins Ryssland utgör ett hot mot Västeuropa idag så är det ett hot som ideologiskt sett har mer gemensamt med Europas mörkbruna nationalistpartier än med den demokratiska vänstern.

När röster inom Kristdemokraterna, Moderaterna och andra borgerliga partier idag vill likställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna handlar det naturligtvis om något annat: ett led i försöken att undergräva den impopulära decemberöverenskommelsen. Ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna blir enligt den logiken ett nödvändigt ont för att begränsa Vänsterpartiets inflytande över politiken.

Samarbeta med rasister? Javisst - om det är vad som krävs för att rädda vinster i välfärden och åtta år av skattesänkningar och utförsäljningar!

Än så länge är den oanständiga borgerligheten i minoritet. Men med Kristdemokraternas val av Ebba Busch Thor har den flyttat fram sina positioner ordentligt.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu