• De två Vattenfall-ägda kraftverken Jänschwalde (bilden) i Lausitz nära den polska gränsen och Lippendorf utanför Leipzig fanns förra året med på listan över Europas tio största koldioxidbovar.
Fria Tidningen

MP:s besked ­”en katastrof för miljön”

Miljöpartiet kan tänka sig att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. ”En katastrof för miljön”, menar Greenpeace.

Innan valet var Miljöpartiet tydligt med att en försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland inte var på kartan. Språkröret Gustav Fridolin (MP) viftade demonstrativt med en kolbit och upprepade sitt budskap:

– Att bara sälja så att andra driver det vidare, det är ju ingen lösning, sa han till Aftonbladet TV.

Men nu har partiet bytt fot i frågan och utesluter inte en försäljning, rapporterar SR Ekot. Det är en svår fråga för regeringen eftersom Vattenfalls brunkolsverksamhet å en sidan ger upphov till stora utsläpp av koldioxid, å andra sidan skulle en försäljning kunna ge upp till 30 miljarder kronor.

­– Nu sitter man med de verksamheterna och då är frågan på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, säger miljöminister Åsa Romson (MP), till SR Ekot.

Greenpeace uppmanar miljöministern att tänka om en gång till. "Pinsam klimatpopulism av Åsa Romson. Kolet måste stanna i marken", kommenterar Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Sverige, på Twitter. Om en köpare skulle öpnna de fem gruvor som Vattenfall planerat för skulle det ge ytterligare utsläpp på 1,2 miljarder ton koldioxid, vilket kan jämföras med att Sverige som land släpper ut cirka 50 miljoner ton koldioxid per år. Det skulle innebära ”en katastrof för miljön”, skriver Emma Petersson, som arbetar med klimat- och energifrågor på Greenpeace.

”Svenska regeringen har som ensam ägare till Vattenfall möjlighet att göra en enorm insats för klimatet”, skriver hon på deras hemsida.

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar:

– De vill väl ha loss pengar, men det är inte ens säkert att det här är en bra affär, att sälja just nu. Oavsett det måste klimatansvaret vara frågan här. Jag undrar om man har gjort en klimatanalys kring hur klimatet kommer påverkas, säger han till Aftonbladet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu