Vegoforum vill öka medvetenheten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Vegoforum vill öka medvetenheten

Till helgen är det återigen dags för Vegoforum. Årets tema är det ökade intresset för vegetarisk och vegansk mat.

Vegoforum arrangeras för fjärde året i rad under lördagen på ABF-huset i Stockholm. Under dagen arrangeras ett flertal seminarier utifrån teman som hälsa, miljö, resursfördelning och djuretik.

Joakim Ivarsson säger att det allt större intresset för vego-mat har att göra med en ökad medvetenhet och synliggörande.

– Det har uppmärksammats på tv på många sätt, bland annat hade Malou von Sivers en vegansk vecka i sitt program Efter tio, dessutom har många kändisar gått ut och sagt att de är vegetarianer eller veganer. Samtidigt poppar många butiker och restauranger upp som svampar ur jorden som erbjuder mat med mindre fokus på animalier. Det är mer bredd i rörelsen och många som väljer vegetarisk eller vegansk mat vill slå ett slag för miljön och djuretikens skull.

Det pratas ju om en vego-trend just nu, vad är det som säger att den trenden är här för att stanna och inte försvinner efter ett tag?

– Jag tror att det är en medvetenhet som bottnar i något djupare än en tillfällig trend, utan mer handlar om människors värderingar. Om fler blir medvetna om att det faktiskt är bättre för resursanvändningen och miljön att minska på animalieproduktionen så sker en värderingsförändring som blir mer långvarig.

Ett annat ämne som ska diskuteras under forumet är miljöpolitik. Representanter från de politiska ungdomsförbunden ska ge sin syn på saken och hur samhället kan ställa om i en mer hållbar riktning. Joakim Ivarsson säger att det finns många saker att göra.

– Först och främst handlar det om att erkänna att det är ett politiskt mål att minska kött- och mejeriproduktionen. En variant är att vi inför en köttskatt, i likhet med den konsumtionsskatt vi har på bensin och annat som påverkar miljön. Det är ett förslag som får allt bredare politiskt stöd.

Nu hoppas han att årets upplaga av Vegoforum ska bli en viktig mötesplats och ett forum för diskussion.

– Vi vill fortsätta att sprida både kunskapen och engagemanget och hoppas att människor ska mötas och inspireras av varandra.

Fakta: 

Vegoforum:

Arrangeras av föreningen Svensk mat och miljöinformation på ABF-huset i Stockholm.

Årets tema är vegovågen och under dagen kommer ett antal seminarier att arrangeras utifrån fyra teman: hälsa, miljö, rättvisa och resursfördelning och djuretik. På plats finns också ett 20-tal organisationer på utställartorget. För program se: www.vegoforum.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

209 meter ångest

Världens kortaste stadslopp sätter psykisk ohälsa i fokus.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu