209 meter ångest | Fria.Nu
  • Våga tala om psykisk ohälsa, manar organisationen Fountain house.
Stockholms Fria

209 meter ångest

Det är nästan krypavstånd från S:t Paulsgatan till Götgatan. Men kanske är det tillräckligt långt för att se människan bakom sjukdomen.

Ångestloppet hålls i år för sjunde gången och lär vara världens kortaste stadslopp. Det är bara 209 meter långt och går från S:t Paulsgatan till anslutande Götgatan. Men trots – eller kanske tack vare – den oansenliga distansen kommer människor och organisationer från hela landet för att delta. I år har ett 50-tal deltagare samlats.

– Det går snabbt, det är ett lopp alla kan springa, eller gå, eller åka rullstol eller vad man vill. Det kommer faktiskt en del som ska springa maraton och gör det här som första loppet, säger Anders Rudström, handledare på arrangerande Fountain house i Stockholm.

Fountain house är en internationell rörelse som vill fokusera på det friska hos människor med psykisk ohälsa och den som går till huset på Götgatan 38 blir medlem istället för att som ofta annars betraktas som patient eller klient. Verksamheten utgår från medlemmarna och här finns allt från yoga till ipad-kurser och skrivarcirklar.

Loppet är ett sätt att uppmärksamma människan bakom sjukdomen.

– Vi gör det för att synliggöra psykisk ohälsa och den stigmatisering som många lever med, säger Anders Rudström. Vi gör massor av bra saker för människor som på många sätt är uträknade annars och inte får använda sina kvalitéer. Man är inte sin diagnos och vi vill visa det.

Tidigare år har ni uppmanat deltagare att skrika.

– Ja, det gör vi nu också, skrik ut din ångest. Vi använder det humoristiskt. Men många lever med en väldigt svår ångestdiagnos, det är också viktigt att säga, man kan vara med bara för att träffa andra och genomföra loppet.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu