”Vi kan förvänta oss fler aktioner” | Fria.Nu
  • Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) spärrade av entrén till flera radio-, tv- och tidningsredaktioner under natten till tisdagen med uppmaningen att de inte skulle rapportera om Förintelsens minnesdag.
Fria Tidningen

”Vi kan förvänta oss fler aktioner”

Förra veckans nazistaktioner mot tidningsredaktioner i hela landet visar på en rörelse som blir allt mer organiserad – det tror Anders Dalsbro, redaktör för tidskriften Expo.

Nazister från Svenska Motståndsrörelsen, SMR, spärrade av entrén till flera radio-, tv- och tidningsredaktioner under natten till tisdagen med uppmaningen att de inte skulle rapportera om Förintelsens minnesdag som högtidlighölls under dagen.

– Det är en uppmaning om vad vi ska publicera eller inte, det känns nytt, sa Johannes Rosendahl, biträdande nyhetschef P4 Dalarna, till TT strax efter händelsen.

På bland annat tre av Sveriges Radios lokalredaktioner, SVT-huset i Umeå, Östersunds-Postens redaktion och Dalarnas Tidningars redaktioner i Borlänge och i Ludvika fanns avspärrningsband framför entrén och informationsblad med antisemitiskt innehåll.

Även Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm ska ha utsatts samma natt. Gymnasiet ska ha haft temadagar om förintelsen inför minnesdagen.

– Det är ett smart sätt för en sådan här liten organisation att nå ut med sitt budskap genom den uppmärksamhet aktionen får i etablerade medier. Politiska organisationer som har svårt att nå ut i de gängse kanalerna behöver hitta alternativa sätt att få ut sitt namn, säger Anders Dalsbro.

Det var inte första gången nazister i Sverige spärrade av redaktioner. I november 2013 gjorde Svenskarnas parti en liknande aktion där de förseglade dörrar på ”svenskfientliga nästen” som de själva kallade det. Förutom tidningsredaktioner var det flera kommunhus och Sveriges riksdag som blev måltavla för aktionen den gången.

– SMR har säkert varit inspirerade av den aktionen som fick mycket uppmärksamhet. Drar de slutsatsen att det här fungerar så kan vi säkert förvänta oss fler liknande aktioner, säger han.

SMR är förintelseförnekare och organisationens aktivister är ofta inblandade i olika våldsamheter, enligt Expo. Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration. Stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen.

Men huruvida attackerna påverkar journalister i deras vardag är osäkert. I Journalistförbundets årliga undersökning om hot och kränkningar mot journalister så uppger var femte svarande att det gör det i liten grad. En överväldigande majoritet, 70 procent, svarar att det inte alls påverkar. Samtidigt svarar var fjärde att som en följd av påtryckningar, hot eller trakasserier har de undvikit att skriva om vissa ämnen.

– Vi behöver hela tiden uppmärksamma att de här sakerna sker och försvara det fria ordet. Vi uppmanar medieföretag och enskilda medlemmar att polisanmäla den här typen av händelser så det kommer upp till ytan att det här är ett problem, säger Peter Skyhag, presskontakt på Journalistförbundet.

Han tycker ofta att medieföretagen har bra säkerhetsföreskrifter och är väl förberedda när saker sker.

– Det finns ett behov av att tydligt visa upp att här fortgår det journalistiska arbetet som vanligt, oavsett de påtryckningar som kan ha varit, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu