• Så här har det sett ut tidigare då anti-globaliseringsaktivister protesterat mot Världsekonomiskt forum i den schweiziska skidorten Davos. I år håller arrangören Public eye sin sista motdemonstration – frågorna de kämpat för står nu på toppmötets agenda. Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT
Fria Tidningen

Chevron och demonstranter vinnare på ekonomiskt forum

Efter år av kamp stod många av Davoskritikernas frågor på agendan på Världsekonomiskt forum och årets motdemonstration blev därför den sista. I fredags tilldelades oljebolaget Chevron ”skämspriset” – som nu gäller på livstid.

Det 45:e Världsekonomiska forumet, som avslutades i söndags i den schweiziska skidorten Davos lockade rekordmånga deltagare. Drygt 2 500 näringslivsledare, politiker och akademiker, anlände i år till det exklusiva toppmötet för att diskutera världsläget.

Toppmötet har länge kritiserats för sin exklusivitet och brist på transparens och varit en självklar plats för anti-globaliseringsaktivister för protester. Kampanjorganisationen Public Eye, som består av ett samarbete mellan den schweiziska organisationen Berne declaration och Greenpeace i Schweiz, har de senaste 15 åren arrangerat protesterna, men väljer nu att packa ihop. Årets protestmöte och utdelning av ”skämspriset” blev det sista.

Anledningen till tillbakadragandet är att många av de frågor som de kämpat för genom åren nu står på toppmötets agenda, uppger TT. Internationella konflikter, klimatförändringarna och kampen mot fattigdom och de ökande inkomstklyftorna i världen togs upp på årets forum. Frågor som miljö- och människorättsorganisationer länge kämpat för att uppmärksamma. Public Eye menar därför att det är bättre att satsa resurserna på annat håll – även om de fortfarande är kritiska till mötet.

Beskedet kan verka oväntat, men protesterna i samband med Världsekonomiskt forum har under åren alltmer mattats av. Det som i början många gånger resulterade i våldsamma sammandrabbningar med polis har övergått till ett lugnare anti-möte och en utdelning av det årliga ”skämspriset”.

Skämspriset, som går till årets värsta miljö- och människorättsförbrytare, har blivit allt viktigare för organisationen för att uppmärksamma rättsvidriga bolags kränkningar. De valde därför att göra utdelningen av det sista priset, ett pris som kommer gälla på livstid, till extra speciellt. Sex av de tidigare vinnarna valdes ut och 60↔000 deltog i en omröstning online. De nominerade till det sista skämspriset blev Gazprom, Dow Chemical, Chevron, Walmart, Glencore och Goldman Sachs.

VInnaren blev det amerikanska oljebolaget Chevron som vann priset år 2006. I fredags hölls den sista prisutdelningen tillsammans med en avskedsceremoni.

Livstidspriset till Chevron är välmotiverat. Bolaget dömdes år 2011 till 60 miljarder kronor i böter av en domstol i Ecuador för att ha förorenat ett stort område i Amazonas regnskog som dessutom lett till minst 1↔000 människors död, enligt Latinamerikagrupperna. Miljökatastrofen kallas ”Regnskogens Tjernobyl” och processen mot Chevrons miljöskadliga verksamhet i Ecuador har pågått i 21 års tid. Trots utdömda böter vägrar bolaget betala och har dessutom försökt skrämma advokater, journalister och aktivister till tystnad, skriver Public eye i sin motivering.

Syftet med skämspriset har varit att bidra till social och ekologisk rättvisa och visa behovet av effektiva och rättsligt bindande åtgärder för att öka företagens ansvar, något som det nu arbetas med på alla politiska nivåer, skriver organisationen på sin hemsida. Den schweiziska koalitionen Corporate justice som planerar att lansera ett initiativ för att kräva att schweiziska företag respekterar mänskliga rättigheter och miljönormer i både Schweiz och i utlandet, ges som exempel.

Men även om Public eye anser att deras arbete vid Världsekonomiskt forum är slutfört, finns det fortfarande mycket att kritisera med toppmötet. Av årets 2↔500 deltagare var endast 17 procent kvinnor och trots att årets tema var klimat bokades 1↔700 privata jetplan för att flyga in deltagarna. Public eye går vidare, men arbetet för ett rättvisare möte kommer behövas även i fortsättningen.

Fakta: 

Världsekonomiskt Forum

Världsekonomiskt Forum (WEF) är mest känt för den årliga konferensen i Davos i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Mötet samlar inflytelserika företagsledare, internationella politiska ledare, utvalda intellektuella och journalister för att diskutera de mest angelägna frågorna för världen inklusive hälsa och miljö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu