Konserter som protest mot nedläggning av musiklinje | Fria.Nu
  • Musiklinjen vid Vadstena folkhögskola startade 1989 och har gott anseende bland många högre utbildningar – både i Sverige och i grannländerna.
Fria Tidningen

Konserter som protest mot nedläggning av musiklinje

Vadstena folkhögskola har dålig ekonomi och nu hotas den resurskrävande musiklinjen av nedläggning. Men det är något många av de tidigare eleverna inte tänker låta ske i tysthet. Nu anordnas både konserter och namninsamling för att uppmärksamma nedläggningen.

I helgen hölls tre konserter i Stockholm med syfte att visa stöd för musiklinjen, och skapa opinion för att den ska få finnas kvar. Åter fyra konserter väntar i februari i Malmö, Köpenhamn och Göteborg. Såväl arrangörer som deltagande musiker är tidigare elever vid musiklinjen som brinner för att den ska kunna leva kvar.

– Det är en väldigt viktig utbildning som lever i symbios med många av Sveriges kulturinstitutioner. Det är inte bara så att vi tycker att det är tråkigt om vår gamla utbildning försvinner, utan det är faktiskt något som rör hela Kultursverige, säger Elin Adler som gick ut från musiklinjen 2008 och nu studerar vid masterprogrammet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Folkhögkolan, som har Linköpings stift som huvudman, har dålig ekonomi och musiklinjen är den mest resurskrävande linjen på skolan. Så är det ofta med musikutbildningar, på grund av mycket individuell undervisning. Elin Adler säger att de inte på något sätt vill lägga sig i hur skolan hanterar sin ekonomi, men att de protesterar mot en nedläggning som lösning.

– Vi vill uppmuntra i det starkaste att finna andra lösningar. Det är en väldigt viktig utbildning, den är unik.

Idén om konsertmanifestationer som protestmetod föddes i den Facebook-grupp bestående av gamla elever som startades snabbt efter att nyheten om nedläggningen spreds i början av december. Från början var det tänkt att bli kanske två konserter, men när det visade sig vilket stort intresse som fanns av att medverka utökades antalet. Att frågan engagerar de tidigare eleverna är tydligt, men det är inte bara de som fäst uppmärksamhet på frågan.

– Det skulle kunna avfärdas som sentimentalt om det bara var vi gamla elever. Men när man hör alla de här människorna som har viktiga positioner säga att den här utbildningen gör så stor skillnad, får man verkligen det bekräftat, säger Elin Adler.

Några av de inom kultursfären betydelsefulla institutioner som har skrivit under ett yttrande mot nedläggningen är Kungliga operan, Göteborgsoperan, Kungliga musikaliska akademin och Musikhögskolan i Malmö. De skriver bland annat att: ”Vadstena folkhögskolas musiklinje spelar sålunda en helt ovärderlig roll i det svenska musiklivets framgång och utvecklingspotential.” En namninsamling har också startats för att visa på det breda stödet för utbildningen.

Ingrid Haking Raaby var med och startade musiklinjen vid Vadstena folkhögskola 1989, men arbetar nu som docent i sång i Århus. Även hon berättar om det stora stödet och att det känns skönt att det inte bara är viktigt för dem som hon kallar ”familjen” kring Vadstena, de som har studerat eller undervisat vid musiklinjen.

– Jag är ju jävig, men jag har undervisat på musikhögskolor i Sverige och utomlands och jag ser vad skolan betyder. När jag var där kom de upp från Köpenhamn och ville se hur vi jobbade, eftersom det kom så många från Vadstena hela tiden.

Haking Raaby är imponerad av de tidigare elevernas engagemang och hur snabbt det har gått att samla ihop så många till konsertmanifestationerna.

– Bara det är en styrka som är exceptionell och det visar hur mycket skolan betyder för dem som har gått där.

Om linjen skulle läggas ner, vilket en utredningsgrupp vid Vadstena folkhögskola ska fatta beslut om senast den 15 februari, tror hon att det innebär en förlust för hela skolan.

– Det är ett ansikte utåt, i och med att den finns så ger det ringar på vattnet för de andra linjerna på skolan.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Samtalskonst om arbetsfrågan

Konstnären Frida Klingberg anställer för en kväll fyra arbetslösa personer för ett samtal – i en bastu.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu