• Dom jävlarna ska skjutas, som än så länge bara finns som trailer, handlar om försvarsadvokaten Victoria (Stina Ekblad) som vid pensionen startar den underjordiska rörelsen Vargarna.
Fria Tidningen

”Vi har inte gjort diskbänksrealism”

Idén om en tv-serie där en grupp kvinnor jagar och tar hämnd på våldsamma män visade sig väcka engagemang. Över 1 000 personer har bidragit med en kvarts miljon kronor till finansieringen av ”Dom jävlarna ska skjutas”. Nu sätts kanalernas mod på prov.

– Om inte det här ska göras – varför ska då andra typer av actionfilmer och historier om våld göras? Det finns tusentals exempel på ungefär samma tema, men med män, säger Andreas Öhman, regissör till tv-serien som än så länge inte finns mer än som trailer.

Dom jävlarna ska skjutas handlar om försvarsadvokaten Victoria (Stina Ekblad) som går i pension med en känsla av att hon inte har gjort tillräckligt för samhället och de frågor hon brinner för. Hon samlar ihop kvinnor från olika delar av samhället till den underjordiska rörelsen ”Vargarna” med ett gemensamt mål – att straffa män med det våld de har utsatt andra för, men kommit undan lagens straff. Ett våldsamt skrik på samhället att ta frågorna på allvar, men också en skildring av vad kvinnorna har varit med om, hur deras liv påverkas av uppdraget de har fått och om ett samhälle som inte tar ansvar.

Istället för att direkt försöka sälja in serien till någon kanal startades en insamling för att genom crowdfunding få ihop pengar och åtta dagar innan insamlingens utsatta sluttid hade målet på 225 000 kronor nåtts.

– Hade vi gått direkt till en tv-kanal, kanske de hade sagt ”det här är inget folk vill se”. Nu kan vi visa att det är så. ”Titta vad många som vill se det här, folk har till och med gett pengar”, säger Öhman.

Men än så länge finns bara trailern där skådespelarensemblen, som förutom Stina Ekblad bland andra består av Hedda Stiernstedt och Cecilia Forss, har ställt upp gratis. Tanken är att skriva manus under våren, för att förhoppningsvis kunna spela in under hösten om allt går enligt planerna.

Öhman nämner Katarina Wennstams bok Flickan och skulden (2002), om samhällets syn på våldtäkt, som en inspirationskälla. Att frågorna aktualiserats och varit uppe till debatt de senaste åren, har också påverkat. Ambitionen är nu att göra serien till ett inlägg i debatten, men utan att det ska vara politiskt tillrättalagt.

– Vi har inte gjort diskbänksrealism. Det är lite upphöjt, lite skruvat, för att också locka en yngre målgrupp. De är vana vid att kolla på till exempel Game of Thrones, de vill se något som är draget till det yttersta.

Och även om det som Öhman säger inte är någon verklighetsskildring, är förhoppningen att lyfta frågorna och göra det lättare att ta upp diskussionen i skolorna genom att ha något att relatera till. Öhman drar paralleller till en annan film han har regisserat, komedin I rymden finns inga känslor (2010) om 18-åriga Simon som har Aspergers syndrom.

– Det är inte en perfekt bild av allt vad Aspergers innebär, men det är en grund till diskussion. Det är lätt att göra något som är för tillrättalagt och så är det inga som ser den istället, i alla fall inte de som skulle behöva se den.

Tillvägagångssättet med crowdfunding har dessutom haft fler fördelar än att samla pengar och intresse. Andreas Öhman ser det som ett sätt att engagera människor från början och ge dem möjlighet att bidra också med idéer.

– Vi har fått mycket historier från människor som själva har varit utsatta för våld. Det är så klart fruktansvärt att läsa, men det har också gett mycket inspiration. Annars kommer vanligtvis de här historierna efter att serien har visats, men nu får vi ta del av dem på förhand.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samtalskonst om arbetsfrågan

Konstnären Frida Klingberg anställer för en kväll fyra arbetslösa personer för ett samtal – i en bastu.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu