Tack till alla antipälshjältar | Fria.Nu

Debatt


Djurrätt

  • November är den stora pälsslaktmånaden.
Fria Tidningen

Tack till alla antipälshjältar

Djur avlivas för pälsens skull genom gasning. Och det sker nu, i slutet av november, påminner Lilian Bäckman, medlem i Djurens Rätt.

Tack till dig hjälte som väljer att inte bära päls. Inte ens som en detalj runt huvan. Inte ens på toppen av luvan. Inte ens som kragen runt stövelkanten. Du som vet att den vackra pälsen varit lika levande som du är nu.

Tack till de butiker som väljer att inte köpa in päls från katter, hundar och andra pälsdjur. Ni räddar liv med er aktiva handling. Och är helt enkelt handelns livräddare med att göra pälsköpet omöjligt redan i inköpsledet.

Tack alla designers som väljer att inte göra kläder av päls. Ni är de modiga modelejonen som gjort slut med pälsindustrin. Förmodligen känner ni väl till pälsdjurfarmer och kanske har ni även sett de små och skitiga burarna fulla med pur panikångest.

Tack alla auktionshus som inte längre kan sälja päls med samma förtjänst som förr. Att investera i en päls idag, är som att kasta pärlor åt giriga riskkapitalister. Päls är inte längre en indikation på lyx och hög status.

November är den stora pälsslaktmånaden. Det är då man öppnar kranen till gasen. Väldigt, väldigt sakta men säkert fylls varje andetag av gasens kraft. Ett annat sätt att döda, är att föra upp en elstav i anus och den andra delen av staven i munnen på djuret, samtidigt. På så sätt slipper man göra åverkan på pälsen.

Tack alla ni som läst det här. Kanske någon av er undrar vad skillnaden är på päls och fuskpäls, rent estetiskt? Jo, fuskpäls är stelare i vinden. Trevlig vinter!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria.Nu