• Efter klimatmötet i Köpenhamn var många besvikna på att inget konkret avtal skrevs. Nu ligger förväntningarna istället på avtalet som ska beslutas om i Paris nästa år.
Fria Tidningen

Lokala jordbrukare vill höras på klimatkonferens

Småskalig matproduktion, lokal konsumtion och traditionella levnadssätt. Det kommer att lyftas som hållbara lösningar på klimatkrisen när Latinamerikas folkrörelser håller ett parallellt möte till FN:s tjugonde klimatkonferens.

FN:s tjugonde klimatkonferens, COP20, ska lägga grunden till det nya globala bindande klimatavtalet som ska beslutas om i Paris nästa år. Den svenska delegationen har som mål att avtalet ska innehålla så ambitiösa mål för utsläppsminskning som möjligt och att bygga förtroende mellan de olika parterna, för att det ska vara möjligt att nå konsensus.

– Det är svåra förhandlingar, det finns så mycket misstro mellan olika parter. Sverige har högt förtroende hos många, eftersom vi har legat i framkant på många sätt och därför har vi en möjlighet att medla mellan grupperna, säger klimatambassadör Anna Lindstedt, som leder den svenska delegationen under första veckan.

COP20 pågår den 1 till 12 december i Perus huvudstad Lima. Under mötets sista vecka kommer Latinamerikas folkrörelser att arrangera The People’s Summit on Climate Change, för att göra sina röster hörda med krav på klimaträttvisa och för att belysa alternativa lösningar på klimatkrisen.

– Tanken är att lyfta småbruksrörelsens perspektiv och hur deras lösningar på klimatkrisen är annorlunda från FN:s och Världsbankens lösningar, säger Oscar Barajas, kommunikatör på svenska Latinamerikagrupperna som kommer att delta på den parallella konferensen.

En fråga där de lokala jordbrukarna skiljer sig från FN och Världsbanken, enligt Barajas, är skillnaden mellan matsäkerhet och matsuveränitet. FN och Världsbanken förespråkar matsäkerhet, vilket innebär rätten att ha mat på tallriken varje dag. De lokala jordbrukarna jobbar för matsuveränitet, alltså rätten till egen matproduktion och att kunna bestämma vad det ska vara på tallriken varje dag.

– FN:s och Världsbankens strategier innebär bland annat att det öppnar upp för GMO-grödor. De lokala jordbrukarna ifrågasätter om de måste göra på det sättet, säger Barajas.

Svenska Latinamerikagrupperna kommer att delta och bygga broar mellan mötena. De kommer att finnas på plats och ordna möten mellan deltagare i den svenska COP20-delegationen och representanter från Latinamerikanska folkrörelser som deltar i det parallella mötet.

– Målet är att avtalet som skrivs på i Paris nästa år ska innehålla en konkretisering av vad klimatsmart jordbruk innebär och att småskalig matproduktion, lokal konsumtion och traditionellt levnadssätt ska tas hänsyn till, säger Barajas.

Anna Lindstedt menar att det är positivt att det pågår parallella initiativ till FN:s klimatkonferens, där det kan finnas en dialog mellan civilsamhället och klimatpolitikerna.

– Dialogen är viktig för att urbefolkningars rättigheter ska implementeras i avtalet och det beskrivs i FN:s mål för det, säger Lindstedt.

– Tanken är att mänskliga rättigheter och rättvisa ska ingå på ett övergripande plan. Jag vågar inte spekulera exakt på vilket sätt folkrörelserna kan komma att påverka, arbetet med klimatförändringarna är komplex materia.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu