• Sjukvårdspersonal vid Biankouman-sjukhuset i Elfenbenskusten tvättar sina fötter i klorvatten efter att ha deltagit i en övning inför ett befarat utbrott av ebola.
Fria Tidningen

Elfenbenskusten rustar för ebola-utbrott

Ebolautbrottet i Västafrika är det värsta som hittills har dokumenterats. I Elfenbenskusten har myndigheterna infört flera åtgärder för att undgå att bli nästa land som drabbas.

Vid distriktssjukhuset i Biankouma står hundratals människor, däribland landets sjukvårdsminister Raymonde Goudou Coffie, bakom en avspärrning och tittar mot ett tält. Inne i tältet försluter sjukskötare noggrant en docka som ska föreställa ett lik i en plastförpackning. Därefter lämnar sjukvårdarna isoleringstältet och tvättar sig i ett vattenbad som innehåller klor, varefter de försiktigt tar av sig sina skyddskläder, masker och handskar vilka sedan bränns upp.

Elfenbenskusten har ännu inte drabbats av något fall av ebola, utan det hela handlar än så länge om en övning.

– Vi vill testa vår sjukvårdspersonal och försöka ta reda på hur vi kan förbättra vårt sätt att agera, säger Coffie.

Ebola-epidemin har drabbat flera länder, däribland Sierra Leone, Liberia, Guinea och Nigeria. Grannländer som ännu inte drabbats gör sitt bästa för att hålla utbrottet borta.

I Elfenbenskusten har gränserna mot de länder där sjukdomen härjar stängts och människor som vistats i utsatta länder får inte längre resa till landet.

Tidigare utbrott av ebola har kunnat hejdas eftersom sjukdomen då främst bröt ut i avlägsna och isolerade byar. Men detta utbrott, som hittills har skördat minst 1 135 människors liv, har nu spridits till flera urbana miljöer. Och i dessa städer har de preventiva insatser som införts mött blandade framgångar.

Susan Shepler, som är verksam vid American University i Washington, har precis återvänt hem efter sex veckors fältstudier i Sierra Leone och Liberia. Hon säger att även om ländernas myndigheter infört flera åtgärder för att hejda sjukdomen, och människors kunskaper om sjukdomen har ökat, så förblir det ett problem att så många människor hyser en stor misstro mot myndigheterna.

– Det handlar inte bara om att de misstror staten, utan de misstror själva systemet, säger Susan Shepler.

Enligt henne anser många att politikerna bara är ute efter att berika sig själva, och därför har de svårt att tro att myndigheterna skulle kunna hjälpa dem. I flera av de regioner som drabbats har det tidigare knappt funnits någon utbildad sjukvårdspersonal. Lokalbefolkningen har därför haft svårt att lita på de stora grupper av medicinska team, ofta uppbackade av utländsk expertis, som plötsligt dykt upp.

Det är svårt att veta om anledningen till att Elfenbenskusten ännu inte haft några fall av ebola är ren tur eller att landets myndigheter agerat på rätt sätt. Det råder dock en stor oro för att landet står på tur och myndigheterna försöker begränsa riskerna, bland annat genom att rekommendera befolkningen att inte krama varandra eller skaka hand, och vara noggranna med sin hygien.

Myndigheterna har även försökt bygga upp förtroende hos lokalbefolkningar genom att i sina informationssatsningar engagera personer som är kända lokalt. Frågan är bara om alla dessa åtgärder på sikt räcker för att hålla den fruktade virussjukdomen borta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu