”Motstånd mot rasistisk retorik kan aldrig vara fel” | Fria.Nu
  • Protester kantar Sverigedemokraternas torgmöten. Här i Göteborg förra veckan.
Fria Tidningen

”Motstånd mot rasistisk retorik kan aldrig vara fel”

Sverigedemokraternas valkampanj kantas av protester från antirasister. Vissa debattörer hävdar att protesterna får motsatt effekt och kan gynna SD, men det är att skuldbelägga antirasister, tycker forskare.

Protestyttringarna mot Sverigedemokraterna har fått stort utrymme i medierna. Vårdpersonal i Umeå som protesterade mot Jimmie Åkessons besök blev starten på en protestkampanj som sedan spred sig över hela landet där många yrkesgrupper deltog. Vid partiets torgmöten har antirasister organiserat tysta protester där folk vänder ryggen mot partiet men också väldigt högljudda protester som överröstat talaren.

Några debattörer hävdar att just protesterna mot partiet är en av anledningarna till att partiet har kunnat växa så pass mycket som det gjort de senaste åren. Men nu slår forskare tillbaka och kallar det borgerlig retorik som skuldbelägger antirasister.

– Det är en borgerlig hegemonidiskurs att ställa sig frågan om Sverigedemokraterna tjänar eller inte tjänar på protesterna. Det är att skuldbelägga antirasister och göra det till vårt fel att SD vuxit i styrka, istället för att se till den borgerliga tystnaden. Det kan aldrig vara fel att göra motstånd mot en rasistisk retorik, säger Diana Mulinari, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet som forskar om Sverigedemokraterna och andra rasistiska och högerpopulistiska partier.

Hon likställer den sortens retorik med hur kvinnor skuldbeläggs i våldtäktdebatten.

– Det är ungefär som att hävda att om inte kvinnor skulle gå ut så mycket på restaurang själva så skulle de inte våldtas, säger Diana Mulinari.

Hon ser det som att antirasismen har blivit väldigt förankrad hos många olika grupper och blivit en folklig rörelse som nu täcker hela landet.

– Antirasismen har blivit en folklig rörelse och borgerliga debattörer gillar inte folkrörelser, säger hon.

Eva Ossiansson som bland annat forskar om varumärkesbyggande för politiska partier på Handelshögskolan i Göteborg säger att ur SD:s eget perspektiv har de hanterat protesterna på ett ”smart” sätt.

– Jimmie Åkesson tar den rollen han kan ta, offerrollen, för att vinna sympati och få motreaktioner. De hanterar situationen på bästa sätt ur deras synvinkel, säger hon.

Enligt henne kan SD vinna på detta genom att några tycker synd om Jimmy Åkesson och tror att beteendet att till exempel överrösta SD:s talare istället kan gynna SD.

– Men det är väldigt svårt att slå fast hur stor denna betydelse har, säger hon.

Anders Nergaard, docent i sociologi på Linköpings universitet med fokus på högerpopulism och rasism, menar att framför allt de protester där yrkeskårer säger nej till SD slår hårt mot partiet.

– Sverigedemokraterna försöker göra sig till verklighetens folk, men när massiva och relativt folkliga protester breder ut sig stämmer inte den bilden och protesterna blir snarare ett problem för SD.

– Det är svårt att veta med säkerhet, men protesterna inför EU-valet har åtminstone inte ökat SD:s popularitet, snarare minskat den, om man får tro de olika opinionsmätningar som gjorts där partiet sjunker något i väljarstöd.

Fakta: 

Planerade protester mot SD i helgen

• Söderort enas och visar SD ryggen. Farsta centrum fredag kl 16.00

• Motdemonstration med skrattattack lördag kl 13.00 på Götaplatsen, Göteborg

• Vänd ryggen mot Jimmie, lördag kl 9.00 Gustav Adolfs torg, Malmö

• Stockholm mot rasism, Stoppa den organiserade rasismen, lördag kl 18 Norrmalmstorg, Stockholm

Annons

Rekommenderade artiklar

Stor dramatik inför valet

Val 2014

Alliansen knappar in i slutspurten ­­– men att de skulle gå förbi de rödgröna på söndag bedömer de flesta som osannolikt.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu