• ”Jag undrar vad det är för ungdomsmiljöer de kommer ifrån. Hur kan så unga människor vara på så hårda droger? Det är personer från Landskrona, Ystad, Lund, Helsingborg och Malmö”, säger Rasmus Koberg Christiansen.
Skånes Fria

Unga svenskar tar tunga droger i Danmark

Av 2 507 personer som besökt de kommunala drogintagningsrummen i Köpenhamn har 223 varit svenskar. Många åker över bara för dagen för att ta sina droger. Nu vill socialtjänsten i Malmö bli bättre på att nå dem.

I dagarna åker socialarbetare från den uppsökande verksamheten i Malmö för att besöka Köpenhamns drogintagningsrum, där missbrukare kan ta droger under övervakning av sjuksköterskor. Besöket är en del av ett samarbete kring hemlöshet som de båda städerna påbörjat.

– Vi vill ta reda på hur många svenskar det rör sig om och vad vi kan göra för dem. Om det är ett problem som utvecklats och blivit större, säger Kristina Bocovic sektionschef för den uppsökande verksamheten i Malmö.

Att svenska missbrukare tar sig över sundet för att ta droger är inget nytt fenomen. Det har de gjort i årtionden. Men av olika anledningar. I en studie från 2006 från Malmö högskola talades det om metadonflyktingar. Missbrukare som av olika anledningar inte fått plats eller blivit utkastade från läkemedelsmottagningar i Sverige. Istället levde de som hemlösa i Köpenhamn – där de kunnat köpa billigt illegalt metadon eller andra droger. Att livet i Danmark har varit att föredra med mer tillgång till gratis mat och härbärgen har också varit en av anledningarna, enligt rapporten från 2006.

Sedan oktober 2012 har många svenskar även dykt upp på Köpenhamns kommunala drogintagningsrum. Rasmus Koberg Christiansen som är avdelningschef säger att svenskarna är den största utländska gruppen. Men de flesta är inte så kallade metadonflyktingar utan tillfälliga besökare, där för att köpa billigare droger, säger han.

– Många som kommer är drogturister, de tar drogerna och far tillbaka igen. Det är en stor utsatt grupp. Alla är tunga missbrukare och det som överraskar oss är att många är väldigt, väldigt unga, det ser vi inte på samma sätt med de danska missbrukarna, säger han.

Målgruppen för drogintagningsrummen är tunga missbrukare som inte vill ha eller klarar av behandling. Men svenskarnas unga ålder innebär ett bekymmer för personalen, menar Rasmus Koberg Christiansen. Drogintagningsrummet är inte ett ställe för att debutera med droger utan för folk som haft ett problematiskt missbruk under lång tid. Men när det dyker upp en stor grupp svenskar i tjugoårsåldern, som har stickmärken längs båda armarna och säger att de hållit på med heroin i flera år. Då är det deras målgrupp, förklarar Rasmus Koberg Christiansen. Även om det skär i hjärtat är alternativet värre, menar han.

– Vi hade en svensk tjej som var 20–21 år. Hon hade hållit på sedan hon var 17 år och hade precis blivit utsläppt från fängelset. Vi sa, det är okej, det går bra. Hon går in och tar sina droger och efter en stund blir hon helt blå och slår huvudet i bordet. Först med andra omgången med motgift reagerade hon. Om vi hade avvisat henne skulle hon ha hittat någon bakgård och fått överdos där. Då hade hon dött. Det är det vår personal står med.

Mellan oktober 2012 och 8 april 2014 hade 223 svenskar tagit medhavda droger på Köpenhamns kommuns drogintagningsrum. Det är 8,9 procent av den samlade brukargruppen.

Fakta: 

Köpenhamn och Malmö samarbetar

Under våren har Malmö stad inlett ett samarbete med Köpenhamns socialförvaltning kring hemlöshetsfrågor. Samarbetsområdena är bland annat kunskapsdelning om EU-medborgarnas villkor i de båda länderna, erfarenhetsutbyte för att undvika avhysningar, att jämföra städernas arbete med Bostad först och att få bättre kunskap om svenskarna som tar droger i Köpenhamn.

Källa: Malmö stad

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna och Joakim överlevde gatulivet

För ett år sedan träffade Skånes Fria Anna och Joakim som levde på lånad tid som hemlösa missbrukare i Köpenhamn. Men en olycka som kunde kostat Anna livet räddade dem båda.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu