”Jag behöver behandling nu innan det är för sent” | Fria.Nu
Skånes Fria

”Jag behöver behandling nu innan det är för sent”

De är unga, förälskade och på flykt. ”Jag vet inte hur länge vi kommer klara av det här livet”, säger Joakim.

I sex månader har han tillsammans med flickvännen Anna levt som hemlös i Köpenhamn. De senaste åren har de kämpat för att komma in på olika substitutionsprogram i hemstaden Kalmar. Båda har flera år av tungt missbruk bakom sig. Nyligen fick Joakim grönt ljus för en substitutionsbehandling. Men vad hjälper det, säger han uppgivet och nickar mot Anna, som kommer gående med en Tobleronetårta.

– Jag kan inte lämna henne på gatan och vi kan inte vara utan varandra, säger han.

Skånes Fria träffar dem båda en sen eftermiddag utanför Köpenhamns kommunala ”Fixerum” i stadsdelen Vesterbro. En plats där alla över 18 år kan injicera sina egna medhavda droger under översyn av legitimerade sjuksköterskor. Utanför står två ombyggda ambulanser som fungerar som mobila fixerum. På gården som omgärdas av gula tegelmurar står ett par enkla svartmålade träbord, ett pingisbord och i ena hörnet en grå öppen plastpissoar. Ett tjugotal män och kvinnor pratar eller sitter och slumrar i vårvärmen. Några kommer, några går. I ena hörnet står en ung kille med shorts och rör i en jättelik paella. Stämningen är lugn. Joakim kallar det en fristad.

– Det blir inte bråk, alla har droger och ingen vill ha hit polisen som har span på stället hela tiden, säger han och pekar upp mot olika fönster i de omkringliggande husen.

Annars beskriver han livet som missbrukare i Köpenhamn som kaotiskt. Det blir slagsmål flera gånger om dagen och överdoser ”hit och dit”. Han och Anna vill inget annat än att ta sig därifrån, bara under tiden han varit där har han sett fem personer dö, säger han. Men som det är nu går det inte. Åker de tillbaka väntar tvångsintagning för Anna, säger han. Om han skiljs från flickvännen får hon inget metadon. Därför stannar de på gatan i Köpenhamn.

– Här får vi tag på metadon på gatan. Vi självmedicinerar och tar inte mer än 120–160 milligram – det är inte mer än man skulle ha tagit under behandling, säger han.

Någon hjälp från myndigheterna i Köpenhamn har de inte fått. Men härbärgena tar emot dem. Och gratis mat finns det gott om. Fixerummet får de också tillgång till. Men varje dag innebär en ny jakt på pengar.

– Det är det vi vill komma bort från, det här jagandet, säger Joakim.

Anna fyller i.

– Jag vill bara kunna slappna av och göra normala grejer, men jag behöver behandling nu, om tre år kanske det är för sent.

Att Anna inte erbjuds någon substitutionsbehandling beror på ettårsregeln – att en missbrukare måste visa att hen haft ett dokumenterat missbruk i minst ett år.

– Jag har hållit på i mer än tre år nu, jag har bara inte några papper på det, säger hon.

Drömmen är att bli placerad i ett familjehem med metadonbehandling. Tanken på att bli helt fri från opiatberoendet har de gett upp.

– Jag har provat tolvstegsmetoden, öppenvård, tvångsvård, vanliga familjehem – allt, det har inte funkat. Jag vill bara gå dit, ta metadon och gå hem. Nu vaknar jag varje dag och är rädd för att inte få tag på några pengar.

Dagarna går. De försöker hålla sig till metadon men några gånger per vecka blir det också kokain. Två, tre öl slinker också ner per dag, säger Joakim.

– Vi försöker vara säkra och blandar aldrig med bensodiazepiner.

Han tystnar en stund och säger sedan med eftertryck:

– Men man tröttnar och skiter snart i allt. Jag kan bli så arg, de har den här medicinen i Sverige och vi har knarkat i så många år – vad är det som krävs? Att vi ska få en fem, tio överdoser först?

Joakim och Anna heter egentligen något annat.

Fakta: 

Att blanda bensodiazepiner som är olika lugnande medel (som valium och stesolid) med metadon är en vanlig orsak till dödliga överdoser.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ingen lösning för metadonflyktingarna

Våldsutsatta, utan pengar eller tillgång till det danska trygghetssystemet. Så lever många svenska så kallade metadonflyktingar i Danmark. Missbrukare som kastats ut från substitutionsbehandlingar i Sverige och som nu självmedicinerar genom att köpa metadon svart på gatan i Köpenhamn. Skånes Fria har träffat Steinar Rong, som arbetar vid Köpenhamns kommuns socialförvaltning, och det unga paret Anna och Joakim, som sedan ett halvår tillbaka lever som hemlösa i Köpenhamn.
Ingen lösning för metadonflyktingarna
• ”Jag behöver behandling nu – innan det är för sent”

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu