• Det är inte bara folkvalda parlamentariker som Skåningarna skickar till Bryssel. Både Region Skåne och Malmö stad har kontor i den belgiska huvudstaden.
Skånes Fria

Skåne betalar miljoner till Bryssel

Det är inte bara parlamentariker som representerar svenskarna i Bryssel. Sida vid sida med svenska lobbyister från företag och organisationer har kommuner och regioner kontor. Region Skåne betalar varje år fem miljoner kronor för att finnas på plats.

På Rue de Luxemburg, en central gata i Bryssel, hittar man Skåne European office, Region Skånes Brysselkontor som öppnade 2011. Men redan innan fanns regionen representerad genom organisationen Sydsam där Kronoberg, Kalmar och Blekinge län också ingick. Kontoret drivs i form av ett belgiskt bolag som är helägt av Region Skåne och finansieras med regionala medel. 2013 betalade regionen 5,2 miljoner kronor till verksamheten. Väl investerade pengar enligt Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i Hälso och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

– Vi kommer närmare besluten. 60 procent av besluten som tas i kommuner och landsting påverkas av EU-lagstiftning. Det är bra att vara på plats i remissinstanserna, annars hade vi bara suttit på åskådarbänken.

Men alla håller inte med. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna opponerade sig mot beslutet att öppna ett kontor.

– Vi var emot och är fortfarande emot. Region Skåne har redan en intresseorganisation, Sveriges kommuner och landsting (SKL), som har kontor med flera anställda i Bryssel. Det räcker om regionen kan framföra det man vill genom dem. Att ha ett eget kontor blir kaka på kaka, samtidigt som det är svårt att se konkreta resultat av verksamheten, säger Vilmer Andersen (V), ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne.

Socialdemokraterna hade hellre sett att samarbetet inom Sydsam fortsatte istället för att ha ett eget kontor, men i nuläget är det inget som står högt på den politiska agendan.

– Vinner vi valet kommer vi ta upp det till diskussion, säger Christine Axelsson (S), ledamot i regionstyrelsen i Region Skåne.

Hon har själv varit på plats ett flertal gånger och tycker att kontorets arbete är tillfredsställande.

– Vi måste vara där och påverka. Det märks att EU-tjänstemännen lyssnar på oss och tar upp frågor som vi lyfter. En viktig del är att kontoret förbereder möten och kontakter inför våra resor dit.

Ett samarbete liknande Sydsam är en väg som även Carl-Johan Sonesson är beredd att gå.

– Ett gemensamt kontor för södra Sverige skulle kunna vara mer kostnadseffektivt och går i linje med tankarna på en storregion i södra Sverige, säger han

Filippa Arvas Olsson är chef på Skåne European office. Kontorets uppdrag från regionen är att öka kunskapen om Skåne i Bryssel och om europeiska politiska processer och samarbetsprojekt i Skåne.

– Vår roll är att vara regionens förlängda arm. Vi kan prata med andra regioner och regionala företrädare och tjänstemän som sitter i kommissionen. Vi vill öka informationsflödet mellan Bryssel och Skåne så att vi är lite bättre förberedda på lagstiftningar och policydokument som är relevanta för regionen, säger hon.

Kontoret har fem anställda. De är ofta på plats även på hemmaplan för att rapportera om vad som pågår i Bryssel.

Fyra våningar under Skånekontoret på Rue de Luxemburg huserar även Malmö stad sedan 14 år.

Här arbetar Ola Nord med att representera Malmö. Kontorets uppdrag är styrt av vilka behov förvaltningarna i Malmö har. Som att få hjälp med att finansiera projekt, bevaka lagstiftningsfrågor och påverka genom lobbying. Han tycker inte att Malmö stad kan lämna ifrån sig ansvaret för representation till varken Region Skåne eller SKL.

– Förra året gjorde vi 60 EU-projekt i Malmö stad och drog in 42 miljoner kronor i EU-bidrag. 60 procent av EU:s lagstiftning hamnar i den kommunala verksamheten. Vi har specifika intressen som vi måste bevaka på plats.

Ett exempel är arbetstidsdirektiv som kan påverka den kommunala budgeten genom att fler måste anställas.

– Det gäller att vara förberedd som kommun inför vad som är på gång.

Och det räcker inte att ha folkvalda parlamentariker på plats menar han.

– Folkvalda hjälper inte till med tekniska frågor om samarbeten, kontakter och bidragsansökningar.

Fakta: 

Malmö stad finansierar sitt kontor i Bryssel med 1,6 miljoner årligen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Effekten av lobbying osäker

Val 2014

Regioner, kommuner, företag och fackföreningar finns alla på plats i Bryssel. Men hur mycket lobbyisterna kan påverka är oklart.

Skånes Fria

Asylstafetten till Almedalen

Val 2014

Asylpolitiken ska bli en valfråga. Det vill arrangörerna av Asylstafetten 2014 som i år tar riktning mot Almedalen.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu