Nette Enström, inledarskribent.

Inledare


Nette Enström
  • Fiskgjusen är den mest unika av alla svenska fågelarter, enligt en ny genetisk studie.
Fria Tidningen

Kampen mot rovdriften berör oss alla

Att stoppa rovdriften på naturens tillgångar är livsavgörande på sätt som vi inte alltid kan förstå och förutse, skriver Nette Enström.

Alla som sett fiskgjusen segla över talltopparna eller dyka i en sjö vet dess säregenhet. Fram tills i år kunde befolkningen kring Storsjön i Gästrikland njuta av fiskgjusar som häckat vid exakt samma ställe i decennier. Nu är de borta och den övergivna boplatsen, blott ett stenkast från Wiking Minerals prospekteringsområde, är omgivet av kalhyggen efter Bergvik Skogs framfart.

I en ny studie av jordens alla 9 993 erkända fågelarter hamnar fiskgjusen på sjunde plats för sina unika gener. Under 56 miljoner år har den utvecklats längs en alldeles egen gren, vilket gör den till den genetiskt mest isolerade arten i svensk fågelfauna. I Sverige finns nästan 40 procent, omkring 4000 par, av det europeiska fiskgjusebeståndet. Det ger oss ett särskilt ansvar för artens framtid.

Fiskgjusen må vara bortskrämd från Storsjön, men lokalbefolkningen och flera miljöorganisationer är inne på sitt andra år i opposition mot gruvan som Wiking Mineral (prospekteringsföretaget med fascistiska kopplingar) planerar intill sjön mellan Forsbacka och Bovik.

Vi kan krasst konstatera att fiskgjusen inte kommer rädda Storsjön från giftigt lakvatten. Kanske var det också en del av företagets plan inför kommande prövningar mot Miljöbalken? (Skyddsvärda arter kan vara ett starkt argument mot exploatering.) Inte heller kan vi lita till myndigheterna; de visar lika lite intresse för gruvans miljökonsekvenser som skyddet av världsunika arter och ekosystem i allmänhet.

I Gästrikland, likt så många andra platser som hotas av skogs- och gruvbolag i Sverige, är tillsynen av hotade arter näst intill obefintlig. Längs den en gång vackra Boviksvägen, mellan gösriket Storsjön och Natura 2000-märkta Lomsmuren, finns bara en oansenlig liten skylt med de solblekta orden”artrik vägkant.” Mer än så har varken kommun eller länsstyrelse bemödat sig med att upplysa om den skyddsvärda omgivningen, som inkluderar fantastiska mosskomplex och artrika våtmarker: mångfaldens vagga.

Det är uselt. Ändå finns här hopp. Gruvmotståndet växer bland lokalbefolkningen och trots fiskgjusens tragiska öde just här så finns den ännu på andra ställen. Sveriges ansvar för fiskgjusens bevarande är dock oroväckande med tanke på att vi som EU-land är på efterkälken i miljötillsyn, art- och naturskydd.

På senare år har fiskgjusen också mött nya hot. I Naturvårdsverkets artvägledning för länsstyrelsernas arbete med Natura 2000 nämns särskilt skogsavverkning, båttrafik och sportfiske som störande faktorer vid häckningsmiljöerna. Naturvårdsverket ger starka direktiv om att inte tillåta olika aktiviteter i närheten av häckningsplatserna, i synnerhet under dessa fredade månader som april och maj.

Vid Storsjön har Wiking Minerals och Bergvik Skogs maskiner dundrat loss alldeles intill fiskgjusens häckningsplats. Maskinerna gick varma ända fram till den fredade periodens början härom året och den här våren har de härjat ännu mer. Myndigheterna tiger still, trots påtryckningar från lokalbefolkning och föreningsliv.

Nu väntas Bergsstatens besked om gruvplanerna får fortskrida eller inte, men vilka skäl kan åberopas mot gruvdrift om området redan ödelagts?

Fiskgjusen är värd att kämpa för, men så är också alla andra djur. Oavsett vilka arter som finns på en hotad plats så kommer kampen mot rovdrift på naturens tillgångar vara viktig och kanske livsavgörande på sätt som vi inte kan förstå och förutse.

Kampen för fast mark och rent vatten är en bra början. För att stoppa ödeläggelsen räcker inte en röst i riksdagsvalet: vi måste agera, fysiskt och verbalt. Den 18 maj arrangerar landets mest progressiva miljöorganisationer en demonstration mot gruvboomen på Sergelstorg i Stockholm. Liksom förra årets stora demosar är parollen fast mark och rent vatten. Det är en bra fortsättning på kampen.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu