Fria Tidningen

Göteborg testar sex timmars arbetsdag

Regeringen anser att arbetstidsförkortning är helt uppåt väggarna. Ändå har frågan om sex timmars arbetsdag hamnat på tapeten. Göteborgs kommun ska i vår inleda ett försök med färre arbetstimmar, samtidigt som Vänsterpartiet lovar att lyfta frågan i valrörelsen.

Tidigare i veckan beslutade den rödgröna majoriteten i Göteborgs kommun att under ett år låta en grupp offentliganställda, troligen på ett eller flera äldreboenden, gå ner till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Projektet ska följas på nära håll och sedan utvärderas av forskare. Kommunalrådet Mats Pilhem (V) som har varit en av de drivande bakom idén, hoppas komma igång med försöket redan under våren.

– Det är hög tid att vi på allvar börjar titta på arbetstidsförkortning. Det har gått att genomföra tidigare i historien, och det ska gå att göra det igen, säger han.

Vänsterpartiet i Göteborg har fått med sig Miljöpartiet och även Socialdemokraterna, om än något mer motvilligt. Allianspartierna i staden sågar dock initiativet och anklagar de rödgröna för ”populism”.

– Det är samma argument och samma motståndare som alltid i den här frågan, men vem skulle i dag vilja gå tillbaka till att jobba 45 timmar i veckan och dessutom på lördagar, frågar sig Mats Pilhem.

Även i Umeå ska ett liknande försök genomföras, men där är det Socialdemokraterna som lovar att vara den pådrivande parten, om nu partiet får makten i kommunen efter valet i höst.

På riksplan är dock Vänsterpartiet ensamt om att driva frågan om arbetstidsförkortning. Under kongressen i januari höjdes dessutom röster för att partiet bör lyfta fram frågan ännu mer. En konkret plan som partiet tagit fram visar att arbetstidsförkortning på ett nationellt plan skulle kosta runt elva–tolv miljarder varje år.

– Det är klart att arbetstidsförkortning är en del av en vision för en framtida samhällsutveckling. Det handlar om hur stor del av våra liv som ska vara underkastade lönearbetets logik, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Det finns enorma fördelar, som ökad livskvalitet, hälsovinster och även miljöklimatmässiga vinster. Jag är övertygad om att arbetstidsförkortning hör framtiden till.

Veckans mest överraskande utspel om arbetstider kom dock inte från någon rödgrön politiker utan från Bo Könberg, folkpartist och före detta biträdande socialminister. Han hoppas att Stockholms stad ska ge sina anställda rätt att gå ner i arbetstid till 75 procent. Men det förslaget ska bara gälla de som fyllt 61 år – och utan bibehållen lön.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu