”Antifascism är självförsvar” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Antifascism är självförsvar”

Fria Tidningen har pratat med Caroline, som är en av personerna bakom kampanjen #freeJoel, om åtalet, antifascism och självförsvar.

På tisdag nästa vecka inleds rättegången mot den man som sedan december i fjol har suttit häktad misstänkt för dråpförsök mot en nazist i samband med en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Nu anordnar kampanjen #freeJoel en demonstration i protest mot åtalet mot mannen, som de menar bör frias från anklagelserna.

Berätta om kampanjen, #freeJoel.

– Kampanjen startade direkt efter att Joel blev gripen, fem dagar efter demonstrationen i Kärrtorp. Det är en solidaritetskampanj som är organiserad av antifascister i Stockholm. Vi anser att det är illegitimt att han blev gripen eftersom han har använt sig av självförsvar mot nazisternas våld.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vill skapa opinion och att åtalet ska läggas ner så att han blir frisläppt. Alla som var med i Kärrtorp under demonstationen vet att det var aktiva antirasister som samlades i en fredlig manifestation som attackerades av Sveriges mest militanta nazistgrupper. Eftersom det inte fanns några poliser på plats tvingades vi att försvara oss själva och vi anser att man måste ha rätt att värja sig mot överfall. Politiskt vill vi också vi väcka uppmärksamhet kring att det nazistiska våldet växer sig starkare.

Hur kommer det sig att ni som står bakom kampanjen vill vara anonyma?

– Vi upplever att det finns en så pass stor hotbild från nazisterna att vi inte vill gå ut med våra namn.

För drygt en vecka sedan kom domarna mot nazisterna i Kärrtorp, där ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm dömdes till åtta månaders fängelse och ytterligare två fick sex månader för våldsamt upplopp, hur ser du på det?

– Jag tycker att straffen är alldeles för korta och att det är under all kritik. Joel riskerar flera år i fängelse och det är absurt när han har försökt att försvara sig. Om det är några som borde dömas till försök till dråp så är det nazisterna – de hade med sig knivar och tillhyggen och syftet var att attackera oss.

Hur ser ni på de anklagelser som riktas mot Joel från åklagaren – försök till dråp och anstiftan till upplopp?

– Åtalet om anstiftan är märkligt – han hade skickat sms och uppmanat folk att delta i manifestationen eftersom han trodde att det skulle bli lugnt och fredligt och inte för att mana till upplopp. Att värja sig för dödligt våld i självförsvar kan inte heller ses som försök till dråp så vi tycker att åtalet är illegitimt.

Enligt Dagens Nyheter är Joel tidigare dömd för misshandel och olaga hot och har beskrivits som en välkänd vänsterextremist i media – nu åtalas han för försök till dråp. Varför är det viktigt att försvara en aktivist som misstänks för dråpförsök av rättssystemet?

– Vi menar att det kunnat vara vem som helst av oss, nu blev det Joel. Att hans bakgrund tas upp är ett sätt att svartmåla honom och framför allt en taktik från högermedia som inte vill se en stark vänsterrörelse. Joel är som vilken kamrat som helst.

Hur stort är hotet från högerextrema grupper i dag?

– Det är mycket större än vad polisen och Säpo anger – speciellt mot dem som nazisterna anser är deras fiender. Sedan 80-talet har organiserade nynazister dödat 25 personer i Sverige. Att deras våld likställs med vårt självförsvar är en absurd och farlig utveckling som leder till en normalisering av det nazistiska våldet.

På måndag anordnar ni en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, varför då?

– Vi kommer att samlas under parollen ”Antifascism är själ försvar” för att hävda vår rätt att försvara oss men också för att politiskt trycka tillbaka nazisterna. Vi är många och vi är starka och tillsammans kan vi mota bort fascisterna.

Fakta: 

Detta har hänt

Den 15 december anordnades en demonstration mot det ökade nazistiska klottret i Stockholmsförorten Kärrtorp. Flera hundra antirasister hade samlats när demonstrationen blev attackerad av nazister. Sju nazister åtalades för våldsamt upplopp och förra veckan dömdes tre av dem till fängelse.

Även en vänsteraktivist står åtalad för försök till dråp och anstiftan till upplopp. Kampanjen #freeJoel startade i protest mot åtalet och för att visa att antifascism är självförsvar.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu