• Folk demonstrerar för att avskaffa prostitution i Frankrike. Inom en snar framtid väntas överhuset i landet ta ställning till en lag som förbjuder sexköp och som är inspirerad av den svenska lagstiftningen.
Fria Tidningen

EU-parlamentet förespråkar svensk sexköpslag

EU-länderna ska göra mer för att bekämpa prostitution. En del i detta är att ta efter den svenska lagen mot sexköp, tycker en majoritet i EU-parlamentet.

Under onsdagen beslutade EU-parlamentet att ställa sig bakom en rapport om att motarbeta prostitution och erkänna den svenska modellen om att kriminalisera sexköp som en väg för att bekämpa prostitution och trafficking. EU-resolutionen, som inte är lagstiftande, slår fast att sexhandel är ett hinder för jämställdhet. Den konstaterar att sexuellt utnyttjande och människohandel har ökat i länder som legaliserat prostitution och gör en tydlig koppling mellan prostitution och människohandel.

Maia Strufve, socialsekreterare och terapeut på Kast i Göteborg, en verksamhet som erbjuder behandling för människor som vill sluta köpa sex, tycker att beskedet från EU är ett steg i rätt riktning, men säger också att mycket fler insatser behövs.

– Jag möter människor som vill förändra sitt beteende och utifrån att jag är behandlare så ser jag att lagstiftning mot sexköp inte räcker. Det behövs också behandling och attitydförändringar, säger hon.

På Kast erbjuds individuell samtalsterapi med mål att förändra invanda mönster och beteenden. Verksamheten har gått på export till Stockholm, Malmö och Oslo och bygger på evidensbaserad praktik.

– De personer som kommer hit har hög motivationsgrad, men de kan inte förändra sitt beteende själva. Vi kallar det tvångsmässigt sexuellt beteende som påminner om beroendeproblematik. Behandlingen sträcker sig över långa perioder.

Kast startade sitt arbete innan lagen om sexköp antogs i Sverige och har sett hur lagen i sig medverkade till en attitydförändring i samhället kring sexköp.

– Attityden kring prostitution ser så olika ut i olika EU-länder. Det är en grannlaga uppgift att förändra attityder, där behövs det mycket insatser, säger Maia Strufve.

Gertrud Åström på Sveriges kvinnolobby har länge kampanjat för att exportera den svenska sexköpslagen.

– Vi är väldigt glada över det här beslutet, det visar att folk inte vill ha sexköp som en del av sin vardag inom EU.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu