Rysk vänsterledare får uppehållstillstånd | Fria.Nu
  • ­ Det är viktigt att världen inte glömmer bort vad som händer i Ryssland när OS är över. Det kommer att bli värre då, säger Aleksej Sachnin.
Fria Tidningen

Rysk vänsterledare får uppehållstillstånd

Aleksej Sachnin flydde Ryssland efter en våg av gripanden av oppositionella. Nu har han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Igår kom beskedet från Migrationsverket att den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Sachnin beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige. Socialisten Aleksej Sachnin, som är en av ledarna för partiet Vänsterfronten, kom som politisk flykting till Sverige i juni förra året. Han flydde från Ryssland i sammanband med att det inleddes en våg av gripanden av oppositionella aktivister som deltagit i proteströrelsen mot Putin.

Att beslutet från Migrationsverket kom så fort kan förklaras av att Aleksej Sachnin kunde styrka sin identitet och bevisa att han var efterlyst i hemlandet. Myndigheten bedömer också att den pågående så kallade Bolotnajaprocessen mot ett 20-tal ryska oppositionsaktivister är politiskt styrd och saknar juridisk grund, och att Aleksej Sachnin skulle riskera ett långt fängelsestraff ifall han skickades tillbaka till Ryssland. Men det är inte säkert att han hade fått asyl ifall han hade flytt till något annat EU-land.

– I tillexempel Tyskland och Frankrike, som har viktiga handelsförbindelser med Ryssland, är det inte lika självklart att hjälpa ryska oppositionella, säger Aleksej Sachnin, och berättar att en av hans kamrater tog livet av sig efter att ha fått avslag på sin asylansökan i Nederländerna.

Ytterligare en anledning till att han flydde var för att kunna fortsätta oppositionsarbetet mot Putinregimen i exil, och stödja sina fängslade kamrater genom att sprida information om deras situation i Väst. I förra veckan organiserade Aleksej Sachnin tillsammans med Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde ett seminarium i riksdagen om Bolotnajarättegångarna.

– Just nu har det varit mycket press på Ryssland i samband med OS i Sotji, vilket har mildrat förtrycket något. Men det är viktigt att världen inte glömmer bort vad som händer i Ryssland när OS är över. Det kommer att bli värre då, säger Aleksej Sachnin.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu