Boris Nemtsovs liv och död är historien om det moderna Ryssland | Fria.Nu
  • Många samlades under helgen för att protestera mot mordet på Putin-kritikern Boris Nemtsov. Nemtsov mördades på öppen gata i Moskva i fredags och sannolikheten för att mordet ska lösas tros vara liten.
Fria Tidningen

Boris Nemtsovs liv och död är historien om det moderna Ryssland

Mordet på den ryske oppositionsledaren och regimkritikern Boris Nemtsov har åter väckt diskussionen om hur Putin-kritiker i landet tystas. Men politiskt stod Nemtsov och Putin inte särskilt långt ifrån varandra, skriver Per Leander i en analys.

På kvällen den 27 februari blev en av Rysslands mest kända oppositionspolitiker, den 55-årige liberalen Boris Nemtsov, ihjälskjuten i centrala Moskva, alldeles i skuggan av Kremls murar.

Boris Nemtsovs liv och död är historien om det moderna Ryssland. Han var en av de unga marknadsliberala reformister som efter Sovjetunionens fall stod i bräschen för privatiseringarna och införandet av den chockterapi som under 1990-talet resulterade i massarbetslöshet och utbredd fattigdom. För många ryssar var Nemtsov evigt förknippad med denna epok och därmed inte speciellt populär. Han var Boris Jeltsins vice premiärminister och sågs som dennes kronpris. Men Nemtsov fick gå efter den ryska finanskrisen 1998 och istället blev det en annan av Jeltsins unga medarbetare – Vladimir Putin som fick ta över presidentposten år 2000.

Nemtsov och Putin kommer från samma inre krets av nyliberala politiker, affärsmän och byråkrater som tog över Ryssland på 1990-talet och som fortfarande styr landet. Nemtsov var utan tvekan mer demokratiskt sinnad än Putin och han kritiserade skarpt den gamle KGB-mannen för hans korruption, censur och brott mot mänskliga rättigheter. Men vad gäller ekonomisk och social politik har Nemtsov och Putin alltid stått för ungefär samma lösningar och Nemtsov, själv multimiljonär, hade starka band till oligarkerna runt Alfabank, Rysslands största privata bank. Nemtsov förespråkade aldrig något systemskifte i Ryssland, bara att Putin och några andra nyckelpersoner inom regimen skulle bytas ut.

När den stora proteströrelsen mot Putin blossade upp efter avslöjandet om fusket i parlamentsvalet 2011, ingick Boris Nemtsov i en koalition med andra oppositionsgrupper, bland annat det socialistiska partiet Vänsterfronten.

– Vi kunde enas med Nemtsov i frågan om fria val, men politiskt stod vi milslångt ifrån varandra, säger Aleksej Sachnin, en av ledarna för Vänsterfronten och numera politisk flykting bosatt i Sverige.

– Utåt försökte vi framstå som eniga, men det var hårda debatter inom rörelsen. Nemtsov ansåg att proteströrelsen skulle styras uppifrån av sådana som han själv från den politiska eliten, medan vi ville slå vakt om gräsrotsrörelsen och förespråkade att ny unga aktivister skulle få ta plats och hålla tal vid demonstrationerna, berättar Aleksej Sachnin.

– Men Boris var en schysst kille. Trots att jag politiskt såg honom som en motståndare, var det svårt att inte tycka om honom som person.

När Putin till sist efter ungefär ett halvår av stora demonstrationer i Moskva beslutade sig för att krossa rörelsen, fängslades flera av de radikalare oppositionsledarna och aktivisterna. Men Boris Nemtsov blev inte utsatt för Putins polis och skenrättegångar. Som medlem av Jeltsins ”familj” hade Nemtsov nämligen en sorts immunitet som skyddade honom så att han skulle slippa sitta i fängelse. Men en mördares kulor är någonting helt annat.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Lyckad landockupation i Namibia

40 000 ansökningar om mark blev resultatet av fredagens aktion - den största fredliga massaktionen sedan självständigheten.

Fria Tidningen

Rysk vänsterledare söker asyl i Sverige

Den ryske vänsteraktivisten Aleksej Sachnin söker nu politisk asyl i Sverige. Han är en av ledarna för organisationen Vänsterfronten, som har haft en drivande roll i proteströrelsen mot Putin under de senaste två åren.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu