• Sverige har inför EU-toppmötet i veckan motarbetat ett förslag som tvingar företagen att göra finansiella redovisningar för varje land så att man ska kunna se hur skattereglerna följs.
Fria Tidningen

Sverige motarbetar åtgärder mot företagens skatteflykt

Varje år försvinner tusentals miljarder från utvecklingsländer i uteblivna skatteintäkter från europeiska företag. Sverige är ett av de EU-länder som bromsar hårdare krav för storföretagen.

Avancerad skatteplanering bland multinationella företag gör att utvecklingsländer varje år förlorar tusentals miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Genom att kringgå regler och att placera pengar i så kallade skatteparadis lyckas storföretagen undkomma skatter i mångmiljardklassen, visar en rapport från Eurodad där man granskat 13 europeiska länder och där Forum syd har analyserat Sverige.

Regeringen för själva fram i sin skrivelse om Politik för Global Utveckling (PGU) år 2012 att skatteflykt från utvecklingsländer är ett problem och påvisar utvecklingsperspektivet i frågan. Men sedan dess har väldigt lite hänt. Forum syd kritiserar Sverige för att sakna konkreta åtgärder för att komma tillrätta med storbolagens skattefusk.

– Överhuvudtaget på detta område har vi sett mycket retorik som inte omsätts i praktisk handling och där man ofta brister i faktiska åtaganden. Det är den analysen vi gör för Sverige, säger Karin Wall Härdfeldt, policyrådgivare på Forum syd.

Men svenska regeringen är inte bara inaktiva. Inför EU-toppmötet i veckan har de svenska representanterna motarbetat förslag om så kallad land-för-landrapportering, där företagen blir skyldiga att göra finansiella redovisningar för varje land och att det därmed blir lättare att se hur skattereglerna följs. Detta är en av de åtgärder som experter brukar lyfta fram som ett sätt att komma tillrätta med problemen.

– Det här är frågor som har kommit upp på den mediala dagordningen och där medborgare i många europeiska länder ser konsekvensen både för det egna landet och för utvecklingsländer. Och här ser vi att den svenska regeringen motarbetar de åtgärdsförslag som kommer upp, säger Karin Wall Härdfeldt.

Per Claréus, pressekreterare på justitiedepartementet, förklarar Sveriges hållning med att det är många intressen att ta hänsyn till.

– Det är angeläget att ett förslag från EU grundar sig på en analys som tar hänsyn till olika intressenters uppfattning. Innan en sådan analys kan göras bör vi avvakta att införa detta krav. Men en sådan analys bör ske och – om lämpligt – så bör ett lagförslag läggas fram, skriver han i ett mejl.

Justitiedepartementet poängterar också att en del av ansvaret ligger på enskilda länder som drabbas av skatteflykten.

– Ett grundläggande problem för dessa länder är att de ofta har brister i skatteförvaltningen. Skatteverket har betydande erfarenhet av tekniska biståndsprojekt och håller i samarbete med Sida för närvarande på med flera projekt i utvecklingsländer där man samarbetar med deras skatteförvaltningar, skriver Per Claréus.

Karin Wall Härdfeldt poängterar att det Sverige och andra europeiska länder ger i bistånd är så mycket mindre än vad som försvinner i form av skatte- och kapitalflykt.

– Nu ligger allt fokus på att det pumpas in biståndspengar och resultaten ifrågasätts ofta. Men för varje biståndskrona försvinner många gånger fler kronor i kapital – och skatteflykt. Man måste flytta fokus och börja titta på den stora bilden, säger hon.

Fakta: 

Rapporten "Giving with one hand and taking with the other" finns här:
http://www.forumsyd.org/Global/Capital%20Flight%20Report%20Forum%20Syd%20Eurodadganisationer.pdf
 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu