• Zhaleh Kiyani och Abdi Haji läser båda på SFI nivå C i Göteborg. Snart tvingas de sluta skolan.
Fria Tidningen

Hundratals tvingas sluta SFI

För några SFI-elever i Göteborg ger tanken på julledighet bara en stor klump i magen. De tvingas att sluta skolan inom de närmaste veckorna om de inte visar på tillräckligt stora framsteg på kort tid.

Zhaleh Kiyani är en av de hundratals SFI-elever i Göteborg som kan komma att sluta skolan i år mot sin vilja. Hon har gått på SFI i 2,5 år på nivå A, B och nu på nivå C. Men här har det tagit stopp.

– Det har varit mycket problem i mitt liv som har gjort att jag inte kunnat fokusera helt på skolan. Men nu när det är bättre för mig måste jag sluta, det är katastrof, säger hon.

Bredvid sig har hon Abdi Haji och Naimo Mohamed som går i samma klass och läser på samma nivå. De har fått samma varningar av sina lärare och kommer kanske tvingas sluta skolan. För Naimo Mohamed finns det en liten chans att gå kvar om hon presterar bra på de nationella proven som pågår just nu.

– Det är mycket nervöst. Om jag slutar skolan blir det stora problem för mig. Jag kommer att vara hemma hela tiden och kanske glömmer jag den svenska jag lärt mig, säger hon.

Ingen av de tre vet vad som kommer att hända om och när de slutar skolan förutom att de får sätta sin tilltro till Arbetsförmedlingen.

– Men det är svårt att få jobb eftersom jag inte kan tillräckligt bra svenska.

– Jag behöver gå kvar i skolan och lära mig bättre svenska för att sedan kunna hitta jobb, säger Adbi Haji.

Han säger att han är väldigt motiverad att lära sig mer.

– Jag vill gärna slippa tolk när jag är på sjukhus eller har annan kontakt med myndigheter. Det känns inte bra att någon annan pratar för mig, jag ska klara det själv, säger han och de andra nickar instämmande.

Han säger att några personer helt enkelt behöver mer tid på sig att klara de olika kunskapstesten medan andra kan klara utbildningen snabbt.

– Det måste finnas mer tid för oss att klara skolan. Systemet är helt fel, säger han.

Zhaleh Kiyani berättar om när hon pratade med sin lärare om varför hon måste sluta, nu när det äntligen känns som att det lossnat för henne.

– Läraren kan inte göra något, det är reglerna som är så. När jag pratar med rektorn på skolan hänvisar de till politikerna. Vad ska vi göra?, frågar hon sig.

Fakta: 

SFI-elever som tvingats sluta:

Antal SFI-elever som fått sluta på grund av bristande framsteg sedan 2011 och till och med vårterminen 2013:

Malmö: 239

Göteborg: 1032

Stockholm: 0

Källa: Respektive kommuns vuxenutbildningsförvaltningar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu