Barnen drabbas i rättsprocess | Fria.Nu
Fria.Nu

Barnen drabbas i rättsprocess

De senaste två veckorna har Uganda erfarit två stora attacker mot civila i flyktingläger utanför staden Lira i norra Uganda. Lord's Resistance Army, LRA, som utfört attackerna tar barn som fångar och en rapport från Rädda Barnen varnar nu för vad som kan hända med just barnen om LRA ställs inför rätta i Haag.

LRA leds av galjonsfiguren Joseph Kony som uttalat en vilja att störta regeringen i Uganda, vilken domineras av intressen från södra Uganda. Den starkt religiösa gruppen har bekämpat Ugandas president Yoweri Museweni sedan han kom till makten 1986. Rörelsens offer är dock huvudsakligen försvarslösa civila som ironiskt nog tillhör samma grupp, Acholi, som LRA-rebellerna själva.

Joseph Kony säger sig vilja grunda en stat som bygger på Guds tio budord.

Ugandas president gick på tisdagen ut med ett pressmeddelande där han menar att attacken är ett resultat av dåligt planerad koordinering av regeringsmilisen som är utplacerad att skydda flyktinglägren.

Soldater i milisen svarar i ett uttalande till FNs nyhetsorgan Irin. De hävdar att de har bristande materiella resurser och enbart fått sex veckors utbildning för att klara uppdraget.

LRAs främsta offer är oskyldiga civila. I de båda senaste attackerna har det varit främst kvinnor och barn som fått sätta livet till. Amnesty International har gått ut med stark kritik till Ugandas regering där de menar att det är en provokation att gå efter civila mål och att regeringen måste prioritera att skydda sin befolkning. Över 1.2 miljoner människor bor i flyktingläger runt om i norra Uganda.

LRA lyckades återigen med tricket att klä ut sig till milis-soldater och kunde därmed angripa lägren med fullt artilleri utan att någon anade oråd innan det var för sent. Den lokala Amuka-milisen stod således chanslös inför massakern där cirka 200 personer dog.

Armén är ökänd för att kidnappa barn och använda dem som soldater eller sexslavar. Rädda Barnens kontor i Storbritannien gick därför nyligen ut med en varning där de uppmärksammar just barnens situation i samband med de pågående försöken att ställa LRA inför rätta i Internationella Brottsdomstolen, ICC, i Haag.

Det kan medföra allvarliga risker för de barn som bortförts av LRA och som ofta tvingas bli barnsoldater under den nu 18 år långa konflikten. Om de tvingats bevittna massakrer eller själva deltagit i sådana, riskerar de att dödas av LRA-ledningen.

Rädda Barnen menar också att det lättare för ledningen i LRA att intala barnen att dessa löper risk att åtalas. Därmed ökas deras grepp över barnen. Därför måste varje försök att åtala LRA föregås av en allvarlig diskussion om hur barnen ska kunna skyddas, framhåller Rädda Barnen.

Ytterligare ett dilemma uppmärksammas av Sheik Musa Khalil, ordföranden för Acholi Religious Leader's Peace Initiative, ARLPI, en grupp som söker få igång fredssamtal mellan regeringen och rebellerna. Uganda har en amnestilag för dem som lämnar rebellerna. ARLPI menar nu att varje försök att modifiera denna så att den inte också gäller rebellernas ledare skulle utgöra en katastrof för norra Uganda.

Denna inställning strider mot den gängse inom de kretsar som diskuterar mänskliga rättigheter och internationell rätt. Där anses allmänt och på goda grunder att traditonen av straffrihet är en allvarlig orsak till att konflikter uppstår på nytt.

Annons

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu