• Vattenkrisen i Kapstaden är allvarlig och kommer påverka hela samhällsapparaten.
Fria Tidningen

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Krisen i framförallt Kapstaden är allvarlig och myndigheterna kämpar för att få igenom sitt budskap - alla måste spara vatten. Men budskapet är svårt att få gehör för och snart närmar sig det som kommit att kallas ”day zero” – 21 april då myndigheterna stänger av allt vatten i hela staden förutom till sjukhus och ett fåtal andra livsnödvändiga ställen. Effekterna i hela samhällsapparaten är svåra att överblicka men utan toaletter eller något sötvatten kommer inte skolor, kontor eller affärer komma kunna ha öppet alls, och i dagsläget finns inget stoppdatum.

Området kring Kapstaden som är det som drabbas först och har störst befolkning ligger lite som i en gryta mellan havet och det kända Table mountain. Läget gör att området är vana vid rikliga vinterregn som lätt fyller på de tre stora dammar som förser området med kommunalt färskvatten resten av året. Men de senaste tre åren har regnen som brukar börja i april, inte startat förrän i början av juli, om alls, och vattenreserverna är nere i runt 25 procent. Den magiska gränsen är 13,5 procent och det är den myndigheterna beräknar vara nådd den 21 april. Då stängs allt vatten av för allmänheten och den dagliga ransonen på 25 liter per person får hämtas i dunkar på speciella polisbevakade utlämningsställen. Bara att duscha brukar beräknas svälja 15 liter per minut.

Borgmästare Patricia de Lille har i samtliga sydafrikanska medier de senaste månaderna gått ut och talat om vad som kommer hända om inte alla hjälper till att spara vatten - och göra det nu. Men det har varit svårt att få gehör för uppmaningarna, i synnerhet hos den mer priviligierade delen av befolkningen. I slutet av förra veckan gick de Lille ut i en nyinsatt presskonferens och meddelade att de dels verkligen vill undvika day zero då det ytterligare kommer slå mot ett redan ekonomiskt instabilt Sydafrika, och dels inte längre tror att de kan vänta till den 21 april. De nya direktiven som kom är därför att ransonen 50 L per person och dag kommer införas redan den 1 februari. Ransonen kopplas sedan till böter för varje liter utöver de 50 man använder. Böterna är höga och de Lille sa till sydafrikanska Mail & Guardian att ”det är det enda språket människor verkar förstå”.

Myndigheterna i Kapstaden tar kanske krafttag nu men får hård kritik för att den här krisen inte har förutsetts tidigare och att man har gjort för lite för sent. Kärnan i kritiken är att de sex avsaltningsprojekt som sjösatts i Kapprovinsen för att göra havsvatten till bruksvatten har sjösatts alldeles för sent. Och trots att Kapstaden nu kastat in en halv miljard rand (cirka 330 mkr) i projekten så står det att läsa på kommunens hemsida att inget av dem mer än färdigställt till hälften och att de första möjligen kan tas i bruk i månadsskiftet juli/augusti. De andra lösningarna myndigheterna har att sätta sitt hopp till är grundvattenkällor och renat spillvatten. Grundvattnet har dock redan börjat sina på andra håll och en ny rapport i dagarna från Världsnaturfonden visar att alla dessa tre källor tillsammans, som dessutom inte kommer vara i bruk till fullo förrän nästa årsskifte, kommer generera ungefär hälften av stadens nuvarande behov. Budskapet till allmänheten är alltså att det bara är att vänja sig vid en betydligt lägre vattenkonsumtion samt samla regnvatten när/om regnet väl kommer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

Iranprotester fortsätter med oförminskad styrka

Protesterna runt om i Iran fortsätter med ominskad intensitet och rapporterna om försvunna och dödade regimkritiker duggar allt tätare. På torsdagen var siffrorna från människorättsgrupper inne Iran uppe i över 200 gripna eller försvunna. Enligt sittande presidenten handlar det om max sju.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu