Bilder som ifrågasätter vår härskarroll | Fria.Nu

Recension


  • Julia Lindemalm har besökt tio djurparker runt om i Europa. Hennes fotoutställning Zoo world är en obeskrivligt sorglig bild av människans tafatta försök att få kontakt med de andra djuren.
Stockholms Fria

Bilder som ifrågasätter vår härskarroll

Julia Lindemalm besökte tio djurparker med sin kamera. SFT har sett hennes utställning på Galleri Kontrast.

Vad ser du när du kliver in på en djurpark?

Ser du en stunds förströelse och förväntar dig ett gott skratt vid apornas burar? Ser du en utbildningsinstitution, livsviktig för våra barns förståelse av djur och natur? Eller ser du kort och gott ett fängelse?

I sin utställning Zoo world säger sig Julia Lindemalm vilja ifrågasätta vår självpåtagna roll som härskare. Hon har fotograferat på tio djurparker runt om i Europa och hennes bilder vibrerar av relationen mellan oss och dem. Människorna och de andra djuren.

Estetiken i Julia Lindemalms bilder drar åt klassiska semesterbilder tagna med en instamatickamera. Det gäller inte minst den märkliga frånvaron av djur på flera bilder. Oftast sitter de bortvända, ibland saknas de nästan helt, de tycks uppfyllda av sig själva och sin egen tomhet. Inte sällan kommer djurparkens själva arkitektur i förgrunden med sina sterila betonggolv, celliknande lejonhus och djupa gravar. På flera bilder återfinns djurparkernas besökare med den paradoxala blandningen av lakoniska men också fluktande blickar.

Det är en stark bild av vårt tafatta försök att få kontakt med de andra djuren. Det är obeskrivligt sorgligt.

Ibland intar djuren poser som gör att bilderna förmänskligar dem. Det kan vara en apas handavtryck, eller en björn som pressar huvudet mot en glasruta. Det ökar bildernas styrka, men gör dem också lätt bedrägliga i sitt budskap. Samtidigt kompletteras alla bilder med rena artfakta, oftast med Nationalencyklopedin som källa. På ett sätt ger det intrycket av att djurparken följt med ända in på galleriet. Men i två fall finns det en liten berättelse bifogad till bilden. Till exempel om pandan Bao Bao, som dog förra året, efter att ha suttit ensam i sin bur på Berlin zoo i 32 år.

Där händer det något mer, där går det inte längre att värja sig mot att det är en kännande individ på bilden. Hade Julia Lindemalm utnyttjat alla utställningstexter lika bra hade detta alltså kunnat bli en ännu starkare utställning.

Julia Lindemalms bilder visar inte hela sanningen, men de ger en slags existentiell glöd åt tillståndet i djurparkerna. Det är något med de där perspektiven där djuren är både centrala och bortvända, frånvarande på en och samma gång. Vi håller dem fångna, men vi lyckas aldrig riktigt nå dem.

Fakta: 

Fotografi

Zoo world

Julia Lindemalm

När: T. o. m. 18/8 2013

Var: Galleri Kontrast

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Melankolisk cover på Yarden

Recension

En lysande melankolisk cover, som balanserar fint mellan realism och Roy Anderssonsk absurdism, tycker Frias recensent.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu