Recension


Tecknade serier
Domovoi
Författare: Peter Bergting
Förlag: Kartago förlag

  • Detalj från omslaget till Domovoi.
Fria Tidningen

Svensk magi på internationell nivå

Någonstans såg jag Peter Bergting ondgöra sig över alla svenska förlag som inte var intresserade av att pubicera hans verk på svenska. Antingen tycks läsargruppen vara för bred, då har alla redan läst den engelska förlagan, eller så är den för smal och kommer inte att sälja ändå. Med tanke på Peter Bergtings exempellösa meriter internationellt vill vi självklart se mer av honom på svenska och efter höstens magiska äventyr Domovoi gissar jag att det kommer att komma mer.

Domovoi inleds i Gamla stan i Stockholm, där Jennie och hennes talande katt Bulka blir överfallna av två vättar från Polen. De jagar en påse med benrester, som deras herre vill ha. Jennies mormor har av någon anledning haft benen hemma, och tillsammans med sin onkel Ivan, Bulka och de två vättarna ger sig Jennie av för att ta reda på sanningen och utmana den som vill ha benen tillbaka.

Peter Bergting fyller sin berättelse med dunkel, slavisk mytologi. Han ger inte så många förklaringar till den här världen, vi får utforska den tillsammans med Jennie, som han ger en intressant roll mitt emellan den magiska och den vanliga världen. Självklart är det tecknat med stor känsla både för miljöer och dramaturgi.

Domovoi är alltså ett mycket sympatiskt äventyr, väl sammanhållet med helggjuten stämning. Fick jag önska mig något mer skulle det vara att få lära känna Jennie lite bättre innan hon ger sig ut på jakt efter de magiska benens ägare. Men det är verkligen bara en randanmärkning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu