Fria Tidningen

Gästarbetare utsattes för tortyr

När Lahandapurege Ariyawathie från Sri Lanka återvände från Saudiarabien hade hon utsatts för tortyrliknande misshandel och fått 24 spikar inslagna i sin kropp. Ända anser hon att hon hade tur. I januari halshöggs ett ungt hembiträde från Sri Lanka i Saudiarabien.

Lahandapurege Ariyawathie reste till Saudiarabien i början av 2011 med förhoppningen att kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna bygga ett hus när hon kom hem. Men hon tvingades resa hem redan efter fem månader, svårt skadad efter att ha blivit grovt misshandlad av sin arbetsgivare.

– Men jag anser att jag haft tur, det hade kunnat gå värre, säger hon, syftades ett annat hembiträde från Sri Lanka som den 10 januari i år halshöggs i Saudiarabien.

Den 25-åriga Rizana Nafeek hade då suttit fängslad sedan 2007, dömd för mord på ett fyra månaders spädbarn. Rizana Nafeek, som bara var 17 när händelsen inträffade, hävdade själv att det hela var en olycka. Och enligt människorättsaktivister fick hon varken en rättvis rättegång eller juridiskt stöd.

Nafeeks familj, som bor i en avlägsen by i nordöstra Sri Lanka, är uppgivna.

– Vad kan vi göra? Vi måste gå vidare, det finns inget mer vi kan göra, säger hennes pappa Abdul Mohammed Nafeek.

Lahandapurege Ariyawathie säger att problemen med hennes arbetsgivare bland annat berodde på att hon inte kunde kommunicera med dem och att hon inte förstod hur köksmaskinerna fungerade.

– Jag blev misshandlad eftersom jag inte förstod vad de sa till mig, berättar hon.

Trots ofta usla löner - vissa hembiträden tjänar så lite som motsvarande 600 kronor i månaden - så är de pengar som Sri Lankas gästarbetare skickar hem mycket viktiga för landets ekonomi. Uppskattningsvis två miljoner av landets medborgare arbetar utomlands, och minst 800 000 av dem är kvinnliga hembiträden.

Den främsta destinationen för dessa hembiträden är fortfarande Saudiarabien. Sedan slutet av 2011, då landets medier i högre utsträckning började rapportera om de övergrepp som förekommer i Saudiarabien, har dock en del tvekat inför att bege sig just dit.

I Rizana Nafeeks hemby Muttur har kvinnorna inlett en namninsamling med krav på att det ska införas ett förbud mot att hembiträden skickas till Saudiarabien.

– Människor tror att befolkningen i Muttur förblev tyst. Så är det inte, rättvisan har inte haft sin gång och vi vill inte att Rizanas död bara ska bli en till siffra i statistiken, säger Mohammed Jihad, som är socialarbetare Nafeeks hemby.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Historisk protest mot kärnkraft

Uppemot 100 000 taiwaneser deltog i lördags i vad som kan ha varit landets största manifestation mot kärnkraft någonsin.

Fria Tidningen

Kosovokvinnor bygger broar

I staden Mitrovica har kvinnor från Kosovos olika folkgrupper gått samman. Målet: en enad stad. "Alla i Kosovo har samma problem – pengar", säger Natasa Saveljic.

Fria Tidningen

Keystone XL: Miljörapport kritiseras hårt

Den planerade oljeledningen Keystone XL, som sträcker sig från Kanada till södra USA, utgör inget allvarligt miljöhot enligt en ny rapport från det amerikanska utrikesdepartementet. Men rapporten sågas av motståndare till det kontroversiella projektet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu