• Tamilska kvinnor håller upp fotografier på familjemedlemmar som försvann under det långa inbördeskriget i Sri Lanka. Den 10 december samlades demonstranter för att kräva att regeringsstyrkornas inblandning i försvinnanden utreds.
Fria Tidningen

FN kräver att Sri Lanka utreder tortyrmisstankar

En expertgrupp från FN vill att Sri Lanka utreder frågan om förekomsten av hemliga fängelser i landet där allvarliga människorättsbrott kan ha begåtts.

I november besökte expertgruppen en flottbas i staden Trincomalee och undersökte ett fängelse där ristningar i cellväggen tyder på att människor kan ha hållits inlåsta där så sent som 2010, året efter inbördeskrigets slut. Gruppen träffade även brottsutredare som arbetar med ett fall där elva personer kidnappades i Colombo 2008 och fördes till staden Trincomalee.

– Det här bör utredas ordentligt. Det verkar som att människor hållits inlåsta omkring 2010, säger FN-experten Ariel Dulitzky som var på plats i Trincomalee.

Han berättar att de på platsen också såg något som verkade vara blodfläckar.

– Vi såg ett nummer inristat i en cellvägg - 20100725 - och vi tror att det är ett datum - 25 juli 2010. Allt vi såg under vårt besök tyder på att en plats som tidigare var ett vapenlager senare har använts som fängelse, säger Tae-Ung Baik, en annan medlem i expertgruppen.

I maj 2009 besegrade regeringsstyrkor LTTE-gerillan efter att inbördeskriget i Sri Lanka pågått i över 25 år.

I juni i år presenterade International Truth and Justice Project Sri Lanka rapporten ”An Unfinished War: Torture and Sexual Violence in Sri Lanka 2009-2014” som beskriver tidigare fall och fortsatta brott mot mänskliga rättigheter i Sri Lanka.

I rapporten beskriver personer att de hållits inlåsta i underjordiska celler på en flottbas på ett militärt område tillsammans med dussintals andra. Rapporten innehåller även kartor över området.

Många av dem som hållits inspärrade har antingen varit medlemmar av LTTE-gerillan, de tamilska tigrarna, eller haft kopplingar till gerillan. De intervjuade uppger att de greps vid krigsslutet 2009 och sedan satt inspärrade i flera år. Många utsattes för tortyr och ingen av de inlåsta hade tillgång till advokat eller kontakt med människorättsgrupper eller Internationella rödakorskommittén.

En person beskriver att han förhördes och torterades gång på gång under flera månader. Han hörde skrik från andra män som torterades och såg blodspår efter tortyr. Andra vittnar om att de misshandlades med rör och slagträn, hängdes fastbundna upp och ned, stängdes in i små utrymmen i flera dagar, blev brända med cigaretter, fick naglar och tänder utdragna och utsattes för sexuella övergrepp. Enligt rapporten frigavs de först efter att anhöriga betalat lösensummor. Det förekom även hot om repressalier om fängelset skulle bli känt.

Den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa avfärdade de internationella kraven på en krigsbrottsutredning och förnekade förekomsten av hemliga fängelser. Landets nya president Maithripala Sirisena har dock visat en vilja att utreda försvinnanden. Militären förnekar dock förekomsten av hemliga fängelser. Presidentkommissionen som utreder kidnappningar och försvinnanden i landet uppger att kommissionen inte känner till några uppgifter om hemliga fängelser.

Det var i mars i år som Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera meddelade att FN:s arbetsgrupp mot påtvingade försvinnanden skulle få besöka landet för första gången på 15 år. Expertgruppens besök har dock kritiserats av oppositionen och kallats ett hot mot den nationella säkerheten.

­– Vem har gett klartecken till att släppa in en utländsk grupp i en militär anläggning, sade Wimal Weeravansha, parlamentsledamot som tillhör oppositionen, i samband med besöket.

Sri Lankas regering har inte bestridit uppgifterna om hemliga fängelser men har inte heller gett något besked om någon utredning kommer att tillsättas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gästarbetare utsattes för tortyr

När Lahandapurege Ariyawathie från Sri Lanka återvände från Saudiarabien hade hon utsatts för tortyrliknande misshandel och fått 24 spikar inslagna i sin kropp. Ända anser hon att hon hade tur. I januari halshöggs ett ungt hembiträde från Sri Lanka i Saudiarabien.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu