Stockholms Fria

Film som utmanar sociala stereotyper

Kenyas mest intressanta namn inom film just nu är Amirah och Wafa Tajdin. Stockholms fria har pratat med systrarna som nästa vecka kommer till CinemAfrica.

Wafa Tajdin är producent och lillasyster Amirah Tajdin är utbildad fotograf och regissör.

– Wafa frågade mig om jag ville bilda en producent/regissör-syskonduo. Jag gick med på det och här är vi i dag två år senare: jag regisserar och hon producerar, säger Amirah Tajdin.

De kommer till Stockholms afrikanska filmfestival CinemAfrica med sina två kortfilmer Flourescent sin och His to keep. I Fluorescent Sin funderar en elegant dragqueen över sitt och huvudstadens liv på Nairobis centralstation. I His to keep får en äldre man ett samtal som får honom att minnas sin ungdom i Kenya, motståndet mot kolonialmakten och de människor han förlorat.

Regissören Amirah Tajdin beskriver dem som ”konstfilmer som utmanar sociala stereotyper”. Inspirationen kommer av ”heartbreak”, brustet hjärta, men inte av kärlek utan av att inte höra till, att känna ensamhet i en alltmer urbaniserad värld.

– Det handlar om att vara omgiven av tusentals människor och fortfarande inte känna någon. Det är mitt sätt att skildra de udda och missanpassade som vandrar på jorden utan att göra något väsen av sig, men som bär med sig fantastiska historier. De ska inte ses som missfoster eller förlorare i samhället utan snarare som mjuka men marginaliserade själar, säger Amirah Tajdin.

Systrarna Tajdin föddes i Kenya men har vuxit upp i både Sydafrika och Förenade Arabemiraten. Med både indiska och arabiska rötter får de ibland kämpa mot fördomen att inte vara tillräckligt ”afrikanska” afrikaner.

– Vi har mött folk inom filmindustrin både i Afrika och utanför som ifrågasatt vår förmåga att skildra autentiskt afrikanska berättelser på grund av vår hudfärg. Det här betyder att vi måste jobba dubbelt så hårt för att motbevisa dem. Vi är inte svarta i vårt etniska ursprung, men vi identifierar oss ändå som afrikanska kvinnor, säger Wafa Tajdin.

I Sverige har en debatt om rasistiska stereotyper rasat det senaste året, hur ser ni på karikatyrer av det slaget?

– Jag och Amirah tar båda starkt avstånd från alla former av förlöjligande karikatyrer, säger Wafa Tajdin. Yttrandefrihet är en sak, men att göra konst bara för att få uppmärksamhet eller av chockvärde är en oroande trend i hela konstvärlden. I vad som anses vara liberala och öppna länder som till exempel Sverige är yttrandefriheten ganska stor. Men även där bör man fastställa värden för vad som kan och inte kan sägas, oavsett hur öppet och framåttänkande ett samhälle ser sig som.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queerfilmsfestival med klubbar och samtal

Cinema Queer, som just nu pågår i Stockholm, kallar sig ”Sveriges största normkritiska filmfestival”. Publiken bjuds på filmer, samtal och klubbar – allt med queertema.

Stockholms Fria

Där dokumentär och fiktion möts

Just nu pågår 14:e upplagan av Tempo dokumentärfilmsfestival, där ett 100-tal filmer visas. Stockholms fria recenserar ett urval filmer och har pratat med festivalchef Agneta Mogren.

Stockholms Fria

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu