Uppsala Fria

De berättar kvinnors historia

Föreningen för Uppsalakvinnors historia främjar forskning och verksamheter i syfte att uppmärksamma viktiga kvinnor som levt och verkat i Uppsala. Dessutom står de bakom ett antal böcker om de kvinnor som hjälpte till att skapa vårt samhälle.

Barbro Lindberg tröttnade på den orättvisa porträtteringen av män och kvinnor i både historieböcker och andra böcker i Uppsala. Där män får oändligt utrymme, ryms inte kvinnorna ens till hälften.

- Vi var några stycken som tyckte det var så typiskt att få läsa sida upp och sida ner om viktiga män, säger Barbro Lindberg. Sen står det längst ner till höger om hustrun på två och en halv rad. Även fast hon kanske uträttat mycket mer än vad hennes man gjort.

Ur missnöjet startade 1999 Föreningen för kvinnors historia i Uppsala, och med den föddes boken Uppsalakvinnor.

- Det var jag och en handfull starka, skrivkunniga och klartänkta kvinnor som beslutade oss för att samla ihop ett antal kvinnoporträtt och uppmärksamma viktiga kvinnor i Uppsala.

Resultatet 50 kvinnoporträtt om journalister, fullmäktigeordföranden, grundare av Samariterhemmet i Uppsala, och de som kämpade för kvinnors rösträtt.

- Den blev mycket populär, berättar Barbro Lindberg som numera är ordförande i Föreningen för kvinnors historia i Uppsala.

Med tiden har flera böcker givits ut, med syfte att uppmärksamma de kvinnor som verkat för samhällsutvecklingen, samt deras arbeten.

I boken Förmödrar finns en samling berättelser om kvinnors levnadsöden, inskickade av skribenter i föreningens skrivarstugor. Där får vi möta socialisten Wally som tvingades till landsflykt från Tyskland för att hon stred mot nazismen, och till slut hamnade i Uppsala. Vi får läsa om Sara som försakade sin egen bekvämlighet till förmån för att ge sina syskondöttrar och andra kvinnliga släktingar utbildning. Boken skildrar levnadsöden som i dåtid handlar om både uppoffring och värnande av sin egen frihet som kvinna. Vidare finns Kvinnoarvet, en bok om kvinnors verk och arbeten från vikingatiden och framåt. Den senaste boken föreningen står bakom heter Flerstämmigt, och handlar om kulturbärare och inspiratörer i Uppland.

Men föreningen arbetar också med att ordna seminarier kring exempelvis kvinnoforskning, och arrangera författarföreläsningar. Enligt Barbro Lindberg vill föreningen också belysa hur kvinnor skildras i jämförelse med män.

- Vi har ordnat kulturvandringar där vi bland annat besökt kyrkogårdar för att jämföra hur olika gravarna ser ut för kvinnor och män. Mäns gravar är mer storståtliga, medan kvinnors är anspråkslösa och anonyma, säger Barbro Lindberg.

Till varje årsmöte samlas styrelsemedlemmarna för att samla ihop de idéer, tankar och porträtt de vill ska komma ut. Årets möte äger rum den 14 mars. Tone Tingsgård, före detta riksdagsledamot, numera styrelseledamot i föreningen kommer att kåsera om Ryssland.

- Hon kommer att kåsera under titeln “Ryssland - farligt eller bara okänt” ur ett kvinnoperspektiv, berättar Barbro Lindberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kulturernas karneval växer

Den 25–26 maj intar Kulturernas karneval Uppsalas gator igen, karnevalen med influenser från alla världens hörn. Men redan nu och fram till 7 april kan man uppleva karnevalen på Stadsbiblioteket, där en utställning med bilder från förra årets evenemang visas.

Uppsala Fria

Uppsala scen för ny sorts festival

Uppsala vetenskapsfestival – SciFest – går av stapeln 22–23 mars. Temat är vatten och i dagarna två kan besökarna ta del av shower, experimentverkstäder och workshops.

Uppsala Fria

Fritt Skåne krigar på scenen

I en påhittad verklighet har Skåne brutit sig loss från Sverige, men den nya staten får problem redan från början. Malmöiterna slåss mot helsingborgarna och en grym diktator tar makten. Teater 23 och Teaterrepubliken spelar nu pjäsen Skånes befrielsefront, som vill få oss att diskutera demokrati och politik.

Skånes Fria

Film för unga i alla åldrar

På måndag, 18 februari, drar årets upplaga av BUFF i gång och i år har festivalen utökat till sex dagar fyllda av de senaste barn- och ungdomsfilmerna. Några teman för årets festival är fotboll, kärlek och sexualitet och utanförskap.

Skånes Fria

Växande second hand-marknad

Åsikterna är delade om att handla på Sekond Hand. Förr kallades det Bättre begagnat. En del människor står inte ut med tanken att bära kläder som någon annan använt, medan andra kan leta i timmar efter kläder i en Second Hand-butik. Men hur ser utbudet i Uppsala egentligen ut?

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu