Fria Tidningen

Veckans journalist: Tayip Temel

Med hjälp av långtgående antiterrorlagar inskränker Turkiet yttrandefriheten och fängslar tusentals kurder och oliktänkande. Tayip Temel var chefredaktör på Azadiya Welat, den enda kurdiskspråkiga nyhetstidningen i Turkiet men arresterades i oktober 2011, anklagad för att ha pratat i telefon med förbjudna politiker. I höstas hungerstrejkade han för modersmålsundervisning och rätten til ett försvar på engelska. Nu är han fängslad i Diyarbakir.

– Många författare, journalister och intellektuella hamnar inför domstol. De är mycket försiktiga nu, men självcensuren är ett stort problem, säger Murat Kuseyri, svensk-turkisk journalist och ordförande för Svensk-turkisk solidaritet- och kulturförening.

Turkiet är det land som har flest journalister i fängelse, hela 70 stycken. Enligt Murat Kuseyri är de flesta från tidningarna Azadiya Welat och Özgür Gündem och nyhetsbyrån Diha.

Den 11 mars kommer Turkiets president Abdullah Gül på statsbesök till Sverige för att träffa kungen, statsråd och företrädare för svenskt näringsliv. Det är första gången en turkisk president besöker Sverige.

Yttrandefrihetsfrågan måste upp i samband med besöket, menar Murat Kuseyri.

– Carl Bildt ser bara ekonomiska framsteg i Turkiet, han säger ingenting när det gäller mänskliga rättigheter. Han säger samma saker som den turkiska regeringen, att journalisterna är skyldiga till andra brott.

En demonstration mot Turkiets brott mot yttrandefriheten hålls på Mynttorget vid riksdagen 13 mars kl 8.30.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu